Podizanje kvalitete i cjenovnu atraktivnost pratio je i vizualni dizajn pakiranja pa se danas teško može prepoznati razlika između brendiranih i private label proizvoda

Trgovačke marke su na hrvatskom tržištu u proteklih 15 godina, kada su se prvi put pojavile, prošle dugačak put, kako po udjelu u asortimanu praktično svih trgovačkih lanaca, tako i po kvalitativnoj segmentaciji po kojoj sve više bacaju rukavicu etabliranim proizvođačkim brendovima.

Prema posljednjim procjenama, udio trgovačkih marki na hrvatskom maloprodajnom tržištu premašuje 20 posto, što je značajna penetracija, ali još uvijek dvostruko manje u odnosu na stanje na razvijenim tržištima.

Međutim, trend je prepoznatljiv i kontinuirano pozitivan pa se tako iz godine u godinu sve više proizvoda trgovačkih marki može pronaći na policama trgovina. Široka ponuda ne obuhvaća samo osnovne prehrambene proizvode, već i brojne linije neprehrambenih kategorija, od sredstava za čišćenje kućanstva, kozmetičkih proizvoda, sredstava za osobnu higijenu, higijensko-papirne konfekcije itd.

Pored osnovnih linija, brojni trgovci slijede i svjetske trendove te su u svom asortimanu ponudili i proizvode premium kvalitete, za razliku od početaka razvoja ovog asortimana kada je cijena bila glavni argument koji je komunicirao motiv za kupnju prema potrošačima.

Cijena i kvaliteta su ključne riječi kada se govori o trgovačkim markama. To je upravo i poruka koju listom komuniciraju svi trgovački lanci u sloganima svojih privatnih robnih marki: idealan omjer cijene i kvalitete.

Dok su po svojoj kvaliteti trgovačke marke izazov za brendove, svojim cijenama konkuriraju diskontima te su, može se reći, mamac za kupce koji u kriznom vremenu itekako razmišljaju gdje i koliko povoljno obaviti svakodnevnu kupnju.

Osim ova dva navedena parametra, trgovačke marke su s vremenom evoluirale i u dizajnerskom smislu. U počecima se proizvod trgovačke marke mogao dosta jasno prepoznati na polici te se ne bi baš moglo ustvrditi kako su plijenili pozornost potrošača.

Ipak, podizanje kvalitete i cjenovnu atraktivnost pratio je i vizualni dizajn pakiranja pa se danas teško može prepoznati razlika između brendiranih i private label proizvoda.

Dizajnerska rješenja uglavnom prate ranije ustanovljenu vizualnu komunikaciju pripadajućih trgovačkih lanaca uz korištenje veselih boja kao što su crvena, zelena ili žuta, dok su imena koncipirana s čvrstom poveznicom na tvrtku, pojedinu robnu grupu proizvoda ili njihovo porijeklo.

CLEVER
Clever trgovačka marka registrirana je 1999. godine te je bila prva privatna trgovačka marka koja se pojavila na hrvatskom tržištu. Samo porijeklo naziva je engleska riječ “clever” (pamet, pametno), što u ovom kontekstu predstavlja “pametnu kupovinu”, “pametan izbor”, gdje kupac dobiva najviše za svoj novac. Marka Clever koncipirana je na način da kupcu bude bliska u svim aspektima – proizvodi su pametan izbor, čistih linija, fokusirani i jasni, a kupcu daju osjećaj mudre odluke i kupovine proizvoda visoke kvalitete po praktično diskontnoj cijeni. Trenutno pod ovom trgovačkom markom Billa ima oko 400 proizvoda u svim robnim grupama. Tamno plavi logo Clever na bijeloj pozadini izrazito je vidljiv i upečatljiv, daje dojam jasnoće i čistoće te ga kupci vrlo lako uočavaju u prodajnom prostoru. Na hrvatskom tržištu slogan trgovačke marke Clever je – “Najjeftinije u Billi”, koji s kupcima komunicira obećanje brenda – provjerenu kvalitetu po diskontnoj cijeni. Uz Clever, Billa u svom asortimanu nudi i druge linije pod trgovačkom markom. Linija MY obuhvaća kozmetičke proizvode i sredstva za osobnu higijenu, BILLA je trgovačka marka prehrambenih proizvoda, a liniju svježih salata obuhvaća trgovačka marka Chef Menu.

Vizualni identitet – trgovačke marke

K-CLASSIC
K-Classic je privatna marka trgovačkog lanca Kaufland. Iz tvrtke ističu kako ime ove trgovačke marke ima sve što vlastita marka treba imati: lako se čita i izgovara te je internacionalno (razumljivo), upućuje na “osnovne proizvode za svakodnevne potrebe” te pokazuje povezivanje s tvrtkom Kaufland. Pod robnom markom K-Classic na tržištu se nalazi više od 1000 proizvoda. Crvena boja je boja Kauflanda pa je i logo ove privatne robne marke u crvenoj boji. “K-Classic – to je ono pravo!”, slogan je koji prati ovu marku. Iza tog slogana stoje naša jamstva, kažu u Kauflandu. Kao prvo: “Zajamčena kontrola kvalitete poznatih marki” označava da je osigurana kontrola kvalitete poznatih marki! Drugo: “Zajamčena kvaliteta i najpovoljnija cijena!”. K-Classic daje jamstvo najpovoljnije cijene te u Kauflandu jamče da potrošači nigdje drugdje ne mogu pronaći identičan proizvod iste kvalitete po nižoj cijeni. I treće jamstvo: “Zadovoljstvo kupca ili povrat novca!” Proizvodi K-Classic su zajamčeno kvalitetni proizvodi. “Ako ipak niste zadovoljni, dobit ćete svoj novac natrag bez puno priče!” kažu u Kauflandu. Osim K-Classic proizvoda, u ponudi su i stalne linije trgovačke marke pod imenima Stilla Dolce, Vitae D’Oro i Katy.

Vizualni identitet – trgovačke marke

K PLUS
Trgovačka marka K plus na policama se Konzuma prvi put pojavila 2001. godine. Slovo K u nazivu je poveznica s imenom Konzum, a plus je poveznica s benefitom koji pružamo našim kupcima, dakle kvalitetu više u odnosu na ponuđenu cijenu proizvoda, kažu u tom trgovačkom lancu. Pod sloganom “Garantiramo zadovoljstvo ili Vam vraćamo novac” u asortimanu K plus trgovačke marke kupci mogu pronaći više od 1.300 proizvoda. Iz Konzuma navode kako se proizvodnja K plus proizvoda realizira većim dijelom u suradnji s domaćim proizvođačima. U segmentu prehrane u ponudi su K plus proizvodi, dok su u kategorijama neprehrambenih proizvoda prisutne podmarke Era (asortiman za pranje rublja), Dax (sredstva za čišćenje), Olea (higijenski i kozmetički proizvodi), Dentoral (za higijenu zubi i usne šupljine), Be-be (asortiman pelena i proizvoda za njegu bebine i mamine kože), ManXtreme (brijaći aparati i sredstva za brijanje), Natur (linija toaletnog papira i papirnatih ručnika), te Buddy i Kitty (asortiman hrane za pse i mačke). “K plus trgovačka marka apsolutni je broj 1 prema izboru potrošača, što potvrđuje i posljednje Best Buy Award istraživanje po kojemu je K plus pobjednik u čak 17 od 22 ispitane kategorije”, naglašavaju iz Konzuma.

Vizualni identitet – trgovačke marke

MERCATOR/GETRO
Mercator u ponudi ima ukupno 38 linija i više od 1.200 proizvoda trgovačke marke. Prva linija Mercator trgovačke marke predstavljena je prije više od 10 godina, a potom su razvijene i druge kao što su: Minute, Lumpi, Ambient, Comfort, Bonus plus, Pro magic, Bio, Premium, Pekarna Grosuplje, Mercator i Active life. Iza loga M stoji sam naziv tvrtke Mercator kao znak povjerenja, kvalitete i dugogodišnje tradicije. Dobar dizajn je temelj uspješne prodaje proizvoda i njegovog opstanka na tržištu, kažu u tvrtki te dodaju kako kontinuirano rade na redizajnu ambalaže Mercator i Getro trgovačke marke. Pritom se prati trend boja, posvećuje se pažnja svakom artiklu te ih se prilagođava potrebama, očekivanjima i željama kupaca. Svojom atraktivnošću dizajn ambalaže privlači pozornost potrošača i komunicira funkciju i ideju proizvoda, kao i ukupan identitet i imidž tvrtke. Mercator trgovačka marka danas se na tržištu predstavlja pod sloganom “Najbolji izbor”. Osim već navedenih linija Mercator trgovačke marke, na policama ovog trgovca može se pronaći i Getro trgovačku marku koja broji 600 proizvoda u 27 linija.

Vizualni identitet – trgovačke marke

TOMMY
Splitski trgovački lanac Tommy razvio je multibranding vlastite robne marke prema kategorijama roba pri čemu se vodi računa da naziv pojedine linije asocira na odgovarajuću robnu grupu proizvoda. U Tommyju kažu kako su kupci prepoznali kvalitetu ovih proizvoda i njihovu cjenovnu konkurentnost pa ovaj asortiman iz godine u godinu bilježi stalni porast u ukupnoj prodaji. Ukupno imaju oko 400 proizvoda u sedam različitih linija trgovačke marke: Bondi, Spectar, Domax, Marinero, Primax, Bellasana i Delicato. Dizajn ambalaže, etikete i odabir boja kod ovih je linija od izuzetne važnosti. “Svakodnevno pratimo trendove na tržištu, a u konačnici se odlučujemo za optimalan dizajn i kombinaciju boja. Praksa je pokazala da se atraktivnija pakiranja bolje prodaju”, navode iz trgovca. Unutar tvrtke imaju i vlastiti studio za dizajn, a po potrebi angažiraju i specijalizirane agencije na području dizajna i produkcije jer, kako kažu, “određena linija proizvoda više razine kvalitete dizajnom ‘zaslužuje’ kvalitetniju prezentaciju na polici”. Slogan koji prezentira privatne robne marke ovog trgovca je: “Kvaliteta i niska cijena!” – koji označava dobar omjer cijene i kvalitete.

Vizualni identitet – trgovačke marke