Zlatna džezva se danas izvozi u 28 zemalja svijeta, a najviše prave bosanske kave se nakon Bosne i Hercegovine popije u SAD-u, potom u Švedskoj i Sloveniji, a slijedi ih Hrvatska

Bosanskohercegovačka prehrambena industrija Vispak d.d. Visoko snimila je novi spot za brand koji ove godine obilježava 45 godina postojanja, pod naslovom Zlatna džezva – najčešći poklon u Bosni i Hercegovini. Razlog zbog kojeg su se u Vispaku odlučili na ovakav koncept nove kampanje je upravo taj što je Zlatna džezva prva u Bosni i Hercegovini po lojlanosti potrošača, a njenu vrijednost ljubitelji prave bosanske kave prepoznaju kao obrazac za poklon koji rado dijele s najdražima.

“Zlatna džezva je jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih brendova, čije utemeljenje se da prepoznati u tradiciji i simbolima Bosne i Hercegovine. Kao takva, funkcionalnost jedine i prave bosanske kave može se prepoznati i u darivanju, tj. u činjenici da je Zlatna džezva najčešći poklon u Bosni i Hercegovini. Cilj ove kampanje je promovirati značaj druženja, darivanja i isticanja pravih vrijednosti u međuljudskim odnosima. Ovim spotom, mi našu radost i ćejf dijelimo s drugim ljudima. Ako uspijemo u tome, niko neće biti sretniji od nas”, izjavila je Zerina Muco rukovoditelj marketinga i prodaje u kompaniji Vispak d.d. Visoko.

Produkciju novog spota radila je agencija “Gotiva” iz Sarajeva, a u spotu se pojavljuju Vanesa Glođo, Adnan Kreso, Nina Tirić i Nerman Mahmutović, od kojih su svi osim Nine Tirić akademski glumci.

“Kampanja Zlatna džezva – najčešći poklon u Bosni i Hercegovini je zasnovana na istinitim činjenicama. Dakle, u našoj zemlji je običaj da se ‘u goste’ ne ide ‘praznih ruku’, tj. bez poklona. Sama radnja spota je smještena u stan, tačnije na ulaz u stan, u kojem se uobičajeno odvija svakodnevna ‘mini drama’ koju smo svi doživjeli više puta, bili u ulozi gosta ili domaćina, svejedno. Sigurni smo da sam spot i kampanja odražavaju bosanskohercegovački mentalitet, i da je najistinitija i najtočnija kampanja do sad. Pristavite vodu za kavu i uživajte”, kazao je kreativni tvorac ideje, poznati sarajevski umjetnik Almir Kurt Kugla.