Kompanija Bimal iz Brčkog, proizvođač jestivog ulja, u prošloj je godini ostvarila neto gubitak od 7,7 milijuna maraka (3,94 milijuna eura) nakon što je godinu prije zabilježila dobit od 7,6 milijuna maraka (3,88 milijuna eura), piše portal BiznisInfo. Poslovni prihodi kompanije pali su s 218 milijuna maraka (111,5 milijuna eura) na 174,8 milijuna maraka (89,4 milijuna eura).

Iz kompanije su poslali priopćenje u kojem stoji: “Iako je poslovna godina bila teška, a globalna gospodarska kretanja nepredvidiva, Bimal na prvo mjesto stavlja svoju odgovornost prema zaposlenima i povjerenje svojih direktnih i indirektnih suradnika.
Posljednji financijski izvještaj kompanije za proizvodnju jestivog ulja Bimal pokazuje značajnu razliku u odnosu na prošlogodišnje rezultate, što je ishod nepovoljnih makroekonomskih kretanja na svjetskom tržištu, negativnih ekonomskih aktivnosti na izvoznim tržištima, kao i nestabilne mikroekonomske klime u pogledu domaćeg tržišta.
Naš proizvod, jestivo ulje je prije svega tržišna roba, pa su usponi i padovi cijena nešto što isključivo diktira tržište. Mi smo u prvom dijelu godine svjedočili iznenadnom višemjesečnom zaustavljanju izvoza zbog jednostrane odluke Turske, a poslije je uslijedio i pad turske lire što je zajedno imalo snažan utjecaj na naše poslovanje. Dodatno, krajem godine došla je i odluka Kosova o uvođenju 100 posto carine na uvoz robe iz BiH, što je opteretilo i kontinuitet našeg izvoza”, pojasnila je Nataša Pucar, direktorica Korporativnih komunikacija Studen Holdinga.

Međutim, usmjerenost kompanije Bimal nije samo na dobit nego i na cjelokupnu biznis atmosferu u zemlji, koja bi trebala ići u korist rasta i razvoja realnog sektora, budući da se gospodarstvo prirodno naslanja na unutrašnju i vanjsku politiku Bosne i Hercegovine.

“Naš financijski izvještaj donosi određene posljedice, ali Bimal prije svega vodi računa o sigurnosti i odnosu prema svojim zaposlenima, njihovoj osobnoj stabilnosti, kao i o uspješnosti rada naših partnera koji zahvaljujući kompaniji Bimalu grade i vlastite suradničke odnose”, rekla je Nataša Pucar.

Iz kompanije Bimal su rekli da je pripadnost poslovnoj grupi od velikog značaja jer donosi i posebnu prednost koju dosadašnji uspješan rad potvrđuje.

“Usprkos teškoj godini Bimal vjeruje u postavljenu strategiju i ne odustaje od novih razvojnih mogućnosti, a dio poslovnih ciljeva jest i preuzimanje somborske tvornice za proizvodnju jestivog ulja Novo sunce što predstavlja novi ciklus našeg regionalnog rasta”, zaključila je Pucar.