zvijezda-masline-kosaraTvrtka Zvijezda, koja posluje u sastavu koncerna Agrokor, ovih dana privodi kraju otkup maslinovog ulja na maslinicima diljem Dalmacije.

Unatoč slabijem urodu ove godine, uzrokovanom nepovoljnim vremenskim uvjetima, Zvijezda i dalje ostaje na tržištu kao najveći otkupljivač domaćeg maslinovog ulja, izvijestili su danas iz te tvrtke.

Otkupljena maslinova ulja na tržište će se plasirati u sklopu Zvijezdinog asortimana maslinovih ulja koji uključuje maslinovo ulje, ekstra djevičansko maslinovo ulje, ekstra djevičansko maslinovo ulje domaćih maslinika i OL Dalmatia.

Iz tvrtke ističu kako kvaliteta maslina, proces berbe, kao i sama prerada te lokalitet s kojih masline potječu, doprinose i kvaliteti finalnog proizvoda – maslinovih ulja.

“Zvijezda je prepoznala potencijal i kvalitetu domaćih maslinara te ih potiče na kontinuirano usavršavanje njihovih maslinika i plodova. Pored toga, Zvijezda ima i vrlo značajnu edukativnu ulogu. Naime, unatoč tome što Hrvatska spada u mediteranske zemlje, svijest o dobrobiti konzumiranja maslinovog ulja, a time i potrošnja, na vrlo je niskoj razini”, navode iz tvrtke.

Kontinuiranim ulaganjima u obrazovanje potrošača, ali i povećanjem ponude i širenjem asortimana, dodaju pritom, nastoji se približiti i upoznati potrošače s posebnim okusima i prednostima koje maslinovo ulje pruža u svakodnevnoj konzumaciji.

U Hrvatskoj se godišnje potroši oko 2 litre ulja po glavi stanovnika, dok se potrošnja u mediteranskim zemljama kreće od 10 do 20 litara godišnje.