laboratorij-za-kontrolu-meda-krizevci-midiSedam tisuća hrvatskih pčelara od danas će moći analizirati svoj med u novom laboratoriju za kontrolu kakvoće meda koji je otvoren pri sjedištu Hrvatske poljoprivredne agencije u Križevcima.

Laboratorij je dio Odjela za kontrolu kvalitete poljoprivrednih proizvoda, a pčelarima se omogućuje sustavno praćenje kakvoće meda i osigurava potvrdu o vrijednosti njihovog proizvoda. Potrošačima se, pak, jamči kvaliteta i sigurnost meda.

Na svečanom otvaranju potpisano je i Pismo razumijevanja između Hrvatske poljoprivredne agencije i Hrvatskog pčelarskog saveza kojim se naglašava dobra suradnja u izradi strategijskih odrednica i učinkovite kontrole kvalitete proizvoda za pčelare u članstvu Hrvatskog pčelarskog saveza.

Predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Martin Kranjec tom je prigodom istaknuo značaj laboratorija čije su osnivanje i potaknuli. To je presudno za nas pčelare, jer taj laboratorij ima mrežu po cijeloj Hrvatskoj i uzima uzorke od svakog pčelara, istaknuo je Kranjec.

Ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barać je govorio o važnosti i razlozima uspostave laboratorija i uslugama koje nudi pčelarima.

Pritom je naveo da je u Hrvatskoj 7601 pčelar koji posjeduje 406.436 pčelinjih zajednica ili u prosjeku 50 zajednica po pčelaru.

Laboratorij za kontrolu kvalitete meda otvorio je potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Friščić. (H)