25 godina žitaTvrtka Žito iz Osijeka, obilježila je 25. godišnjicu rada 03.07.2015. U okviru obljetnice obilježen je početak radova izgradnje novih proizvodnih postrojenja na području Ovčare, pored Čepina.

U naredne dvije godine planiran je ciklus investicija nominalne vrijednosti 1,5 milijarde kuna, u okviru kojih će svoje mjesto u Žito grupi naći 250 – 300 mladih i perspektivnih ljudi, a nove će investicije generirati prihode od 1 milijarde kuna.

Osnovni prehrambeni proizvodi poput jaja, ulja, šećera, brašna kao i stočna hrana te meso već se nalaze u asortimanu Žito grupe.

Daljnju budućnost razvoja Žito vidi u preradi mlijeka i mesa, koji potiču s vlastitih farmi, koje će se plasirati na tržište u obliku visokokvalitetnih proizvoda: pršuta, trajnih salama i suhomesnatih proizvoda.

Svečanosti u HNK Osijek nazočili su predsjednik Vlade Zoran Milanović, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina te ostali dužnosnici. Premijer je podržao projekte i tvrtku naglasivši kako Hrvatska s tvrtkama kakva je Žito napreduje dok je zadaća Vlasti stvarati infrastrukturu i poticaj za rast.

“Uloga gospodarstvenika je da stvara novu vrijednost, a državnika da dobro gospodari novcem prikupljenim od poreza i stvara dobru infrastrukturu gospodarstvenicima”, naveo je vlasnik tvrtke Žito Marko Pipunić.

Kroz 25 godina Žito raste, a sve vrijeme pokretač tog rasta je želja za stvaranjem nove vrijednosti. Žito krasi, prije svega, odgovoran odnos prema zaposlenicima, dobavljačima, kupcima, široj društvenoj zajednici, pravovremeno podmirenje svih financijskih obveze prema državi i bankama, a to su čvrsti temelji na kojima tvrtka kreće u nove projekte.

Umjetnički program nazvan “Mašta. Vizija. Snaga … Žito”, režirala je Petra Bernarda Blašković, obilovao je pjesmom, plesom i igrom dramskog i baletnog ansambla HNK i HKUD-a Osijek 1862., s tamburašima i solistima, nastupili su gimnastičari GD Osijek Žito, pjevač na šargiji Ilija Marić te talijanska umjetnica, slikarica u pijesku Nadia Ischia.

Inspiracija umjetničkog dijela obljetnice rađa se u zrnu žita pa se tako i pijeska koristi kao sredstvo umjetničkog izražavanja. Malo zrno kao metafora za početnu česticu stvaranja velike zajedničke slike nove Slavonije.