VijestiSvijetFAO: Potražnja za hranom usporit će u idućih 10 godina

FAO: Potražnja za hranom usporit će u idućih 10 godina

Globalna potražnja za hranom i poljoprivrednim proizvodima znatno će usporiti u sljedećih deset godina, ponajviše zbog slabljenja potrošnje u Kini, procjenjuje u ponedjeljak agencija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu FAO.

Tijekom desetogodišnjeg razdoblja, počevši s ovom godinom, rast potražnje za poljoprivrednim proizvodima “značajno će usporiti u odnosu na prethodnih 10 godina”, stoji u najnovijem izvješću FAO-a, objavljenom u ponedjeljak.

Zajedničko izvješće agencije FAO sa sjedištem u Rimu i Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), čije je sjedište u Parizu a obuhvaća 34 vodeća svjetska gospodarstva, sadrži prognoze za glavne prehrambene i poljoprivredne proizvode za razdoblje od 2017. do 2026. godine.

Među glavnim razlozima za prognozirani pad potrošnje prehrambenih proizvoda autori izdvajaju usporavanje gospodarskog rasta u Kini gdje bi rast osobnih dohodaka u razdoblju obuhvaćenom prognozom trebao usporiti i zakočiti potrošnju na prehrambene proizvode.

Kina je u prošlosti redovito podupirala potražnju za hranom i poljoprivrednim proizvodima, uključujući i proteklo desetljeće u kojem su poljoprivredna tržišta “doživjela rast potražnje povijesnih razmjera’, dijelom i zahvaljujući visokom potrošnjom mesa i ribe u Kini.

“Kako rast dohodaka bude usporavao a sklonost kućanstava da veći iznos dohotka troše na hranu bude jenjala”, stope rasta konzumacije prehrambenih namirnica, uključujući žitarice, meso, ribu i biljna ulja, “bit će otprilike prepolovljene”, procjenjuju u FAO-u i OECD-u.

Slično usporavanje potrošnje bit će zabilježeno i u kategoriji biogoriva, dodaju u FAO-u, čiji je glavni motor odgovarajuća državna politika, potaknuta strahovanjima od emisije stakleničkih plinova.

Rezultat je takve politike bila veća potražnja za kukuruzom, šećernom trskom i biljnim uljima u proteklih 10 godina, ističu autori, predviđajući usporavanje proizvodnje i u tom sektoru.

“Čini se izglednim da će aktualne mjere i očekivane umjerene cijene sirove nafte vjerojatno dovesti do slabijeg rasta proizvodnje biogoriva iz poljoprivrednih kultura u odnosu na prethodnih deset godina”, navodi se u izvješću FAO-a.

Usporavanje će poljoprivrednicima omogućiti da koriste zemlju koja se ranije koristila za proizvodnju sirovina za biogorivo umjesto za hranu, navodi se u izvješću.

U FAO-u i OECD-u također predviđaju da će se zahvaljujući rastu potrošnje u zemljama u razvoju udio neuhranjenih osoba u narednih deset godina smanjiti s 11 na osam posto, odnosno sa 788 na 650 milijuna ljudi.

“Unatoč tome, nesigurnost kada je u pitanju dostupnost i opskrba hranom i nadalje će ostati ključna globalna briga, a paralelna neishranjenost u svim njezinim oblicima predstavlja nove izazove u mnogim zemljama”, upozorava se u izvješću. (Hina)

Najnovije objave

dm Zadar jump održat će se u subotu 27. srpnja

Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici Petnaesti skok sa zadarske rive, dm Zadar jump, održat će se u subotu 27....

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...