medunarodna-kuhinja-ftd 777U zadnjih desetak godina na domaćem se tržištu bilježi uzlazna putanja u ponudi proizvoda internacionalnog predznaka. Uz sve veći broj turista iz raznih dijelova svijeta, taj rast generiraju angažirani, sofisticirani i znatiželjni te prije svega informirani potrošači koji nastoje produbiti i promijeniti svoje dosadašnje prehrambene navike

Čovjek je kroz dugo povijesno razdoblje prošao put od sakupljača i lovca do poljodjelca i stočara stekavši pritom određene prehrambene navike koje su se do danas promijenile do neprepoznatljivosti.

Modernizacija i globalizacija učinili su svijet više povezanim u mnogim područjima ljudskog djelovanja pa tako i u hranidbenom lancu. Namirnice s drugog kraja svijeta i dalekih nam zemalja dostupne su u prvoj većoj trgovini kako bi upotpunili i promijenili okus tradicionalnog ručka ili čak sami spravili recept daleke egzotične zemlje u vlastitoj kuhinji.

Više nije potrebno pakirati kovčege i zaputiti se na dalek put kako bi osjetili čaroliju okusa i mirisa istočne Azije, temperamentnog Meksika ili romantične Francuske. U zadnjih desetak godina na domaćem tržištu vlada uzlazna putanja u ponudi proizvoda internacionalnog predznaka, čime domaće tržište slijedi trendove u razvijenoj svjetskoj maloprodaji.

UGOSTITELJSKI ARGUMENT
Kuhanje je u zadnje vrijeme itekako popularno. Razvidno je to i iz inflacije pomodnih kulinarskih emisija na televiziji, što svakako prati i ponuda raznih kuharica i časopisa specijaliziranih za hranu.

medunarodna-kuhinja-bulletGastronomska etnička groznica zavladala je ugostiteljskom ponudom pa tako naša metropola nudi velik broj restorana i zalogajnica gdje možete “ručati u inozemstvu”. Popularni “wokovi” porijeklom iz Azije uvjerljivo vladaju novijom gastro ponudom te su postali omiljeni supstitut za tradicionalni američki fast food.

Wok je u biti svestrana posuda za kuhanje s okruglim dnom, a potječe iz Kine. Koristi se za gotovo sve kineske metode kuhanja i otuda dolazi naziv wok za konačan nutricionistički proizvod.

Jednostavna i brza priprema hrane, različiti načini obrade, od kuhanja do prženja, sačuvani hranjivi sastojci namirnica te sočnost i hrskavost osnovne su karakteristike jela pripremljenih u woku, zbog čega su se u vrlo kratkom vremenu udomaćili na našem tržištu.

Kad smo već kod fast fooda, važno je napomenuti da i ovaj segment koketira s idejom egzotike pa tako danas postoje specijalizirani fast foodovi, primjerice s tradicionalnim meksičkim specijalitetima u koje ubrajamo kraljicu tortilju, ali i fajitu, enchiladu, burrito ili taco.

Meksička kuhinja je svoje egzotične okuse već dobrano utaborila u gastronomsku ponudu Hrvatske. Koristi mnoštvo različitog povrća i cijeli spektar ljutih začina, a zbog mješavine raznih boja i okusa itekako je privlačna te interes za nju ne jenjava.

Fast food tako gubi dosadašnje epitete loše, nekvalitetne i nezdrave hrane te se stavlja u novi kontekst predstavljajući brzu, pristupačnu i ukusnu hranu. Osim meksičke, u ponudi brzih zalogajnica možemo pronaći turski kebab odnosno šareni orijentalni sendvič od najfinijih komadića mesa i obilne porcije povrća s dodatkom slasnih umaka.

Kineski i japanski specijaliteti nešto su slabije zastupljeni u lancima brze prehrane, ali zato vegetarijanski restorani vire iz skoro svakog kutka grada. Potražnja za mjestima zdrave hrane u posljednje vrijeme osobito raste pa se sukladno tome povećava broj restorana specijaliziranih za vegetarijanska i veganska jela uzgojena na organski način i pripremljena bez aditiva.

Bogata ponuda vege restorana donosi zdrave delicije poput woka, raznih vege burgera, hot doga, tortilla, sendviča, slatkih delicija i voćnih shakeova.

ETNIČKA PONUDA
Maloprodaja u Hrvatskoj konstantno napreduje i prati svjetske trendove, a jedan od njih je sve veća potražnja za visoko kvalitetnom svježom hranom iz organske i održive proizvodnje te za tzv. etničkim namirnicama.

medunarodna-kuhinja-lead01Budući da cijena zdrave i egzotične hrane nije previsoka, ova kategorija može izravno konkurirati ostalim prehrambenim proizvodima koji su u granicama dobre kvalitete. Trendovi se mijenjaju zahvaljujući angažiranim, sofisticiranim i znatiželjnim te prije svega informiranim potrošačima koji nastoje produbiti i promijeniti svoje dosadašnje prehrambene navike.

Na primjer, prije desetak godina u Hrvatskoj je bilo slabo poznato što su acai bobice, chia sjemenke i kvinoja, a danas su ove drevne južnoameričke namirnice jako popularne na našem tržištu.

Trgovački lanci trude se osvježiti uobičajenu dnevnu ponudu s asortimanom proizvoda potrebnih za pripremu međunarodnih specijaliteta i delicija kako bi kupcima omogućili otkrivanje do sada nepoznatih svjetskih okusa.

Brza i jednostavna priprema, uz mogućnost kombiniranja puno različitih namirnica i okusa, čine svjetsku hranu interesantnom i primamljivom. Takvu kulinarsku avanturu želi iskusiti sve veći broj domaćih potrošača te im trgovački lanci nastoje ponuditi velik izbor namirnica i začina kako bi svom tradicionalnom ručku dali aromatičnu notu ili pripravili inozemne specijalitete.

Poseban segment u asortimanu zauzimaju začinske mješavine koje su kombinacija sušenog povrća i više vrsta začina za pripremu bilo kojeg jela. Univerzalan su dodatak svakom jelu te olakšavaju pripremu obroka bez obzira koliki ste majstor u kuhinji.

Globalizacija je omogućila da vrlo brzo i lako ručak može postati meksički ili možda azijski obrok, ovisno koje začine odlučimo odabrati taj dan. Zato su začinske mješavine česta namirnica u našim kuhinjama jer uvijek iznova obogaćuju jela poznatim kompleksnim okusom.

Iz tvrtke Salvia, koja se bavi distribucijom premium prehrambenih brendova, ističu kako su prepoznali važnost segmenta međunarodne kuhinje te distribuiraju svjetski poznate brendove poput Poco Loco, La Fiesta, Blue Dragon, Patak’s, Youwok i DeSiam.

U ponudi imaju brendove meksičke, japanske, kineske, indijske, tajlandske i arapske kuhinje. Filip Carić iz odjela marketinga navodi kako je segment međunarodne kuhinje u konstantnom rastu i u skladu s tim prepoznat od strane restorana i trgovačkih lanaca.

Na pitanje pridonosi li tome sve značajniji priljev stranih turista Carić odgovara: “Ljetna turistička sezona je posebno važna za Salviju i internacionalni segment asortimana. Stranci, pogotovo turisti iz zapadne Europe, Azije i Sjeverne Amerike ostvaruju značajnu potražnju, što prati i ponuda jer smo svjedoci sve većeg broja otvorenih tortilla barova, sushi i wok restorana te restorana internacionalne kuhinje.”

U Salviji smatraju da možemo očekivati rast potražnje za proizvodima svjetske kuhinje u trgovačkim lancima prvenstveno zbog sve većeg broja specijaliziranih restorana i dolazaka turista koji su navikli na ovu vrstu hrane, ali i domicilnog stanovništva koje sve više putuje i tako dolazi u doticaj s internacionalnom hranom.

medunarodna-kuhinja-svijet-hranaDomaći proizvođači također su prepoznali potencijal međunarodne kuhinje te su odlučili začiniti svoju tradicionalnu ponudu s proizvodima koji će imati dašak aromatičnih, nesvakidašnjih okusa.

Najpopularnija je još uvijek kategorija grickalica i snackova pa tako Adria Snack Company u svojoj kategoriji međunarodne kuhinje nudi nekoliko proizvoda poput Chio dipova i tortille, a paralelno na tržište lansiraju limitirana izdanja proizvoda poput Chio Salsa de Janeiro te Chio Creamy Mustard čipsa.

Ante Jelavić, direktor prodaje u tvrtki Adria Snack Company, navodi kako je trenutna razina prisutnosti međunarodnih proizvoda dosegnula određeni stupanj saturacije i teško je očekivati značajniji rast bez intenzivnijeg ulaganja i pokretanja novog trenda.

S druge strane, iz perspektive snack kategorije koja je specifična u odnosu na klasična jela međunarodne kuhinje, on ističe kako uvijek postoji interes i potencijal pa je potrošače lakše zadovoljiti.

“Iako svjetska kuhinja dugoročno ima određeni potencijal rasta, problem je u trendovskom karakteru međunarodne kuhinje te velikoj snazi i bogatstvu domaće kuhinje kao i naglašenom konzervativizmu potrošača s obzirom da se uvijek vraćaju na poznate im okuse”, mišljenja je Jelavić.

STANJE NA POLICAMA
U SPAR centrima klasični proizvodi meksičke kuhinje iz asortimana tortilla, umaka, tabasca i tortilla chipseva zastupljeni su pod svjetski poznatim brendovima La Fiesta, Poco Loco, Azteca, kao i kroz privatnu robnu marku SPAR.

medunarodna-kuhinja-lead02U ponudi ovog trgovačkog lanca možemo naći i razne artikle iz asortimana tjestenina, riža, algi, wasabi tempura, ali i posuđe za pripremu sushija kao tipičnog japanskog jela. Osim proizvoda koji čine već poznatu nam kinesku kuhinju, SPAR u svojoj ponudi ističe Tahini i Humus umake te začine koji spadaju pod marokansku i libanonsku kuhinju. Kupcima su na raspolaganju razne egzotične riže, tjestenine, umaci, začini, tortille te ponuda posebnih pakiranja u kojima se nude već složeni artikli za pojedini ručak.

Nives Fett iz odjela s javnošću Spara Hrvatska naglasila je da su kupci u Hrvatskoj sve otvoreniji prema međunarodnoj kuhinji, prije svega potaknuti edukacijom i znatiželjom, putovanjima, većom ponudom u restoranima, kulinarskim emisijama, ali i širim asortimanom ovih kategorija u maloprodaji.

“U zadnjih nekoliko godina može se primijetiti da se osnovni sastojci za pripremu tipičnih internacionalnih jela implementiraju i u domaća jela npr. soja sos za mariniranje mesa za roštilj, pečenja, dresinzi, tortille umjesto kruha za tostirane sendviče i slično”, ističe Fett.

Proizvode za pripremu egzotičnih jela Konzum u svoj asortiman uključuje već dugi niz godina, a danas se u njihovoj ponudi može pronaći više od 300 različitih proizvoda karakterističnih za međunarodnu kuhinju s tim da se asortiman svake godine širi.

Važnost ovog segmenta počela je rasti zbog povećane potražnje kupaca pa su tako izdvojili poseban odjel internacionalne kuhinje, a asortiman je dodatno proširen i gotovim jelima. U Konzumu se tako može pronaći dnevno svježe pripremljena japanska poslastica u Sushi barovima, a kupci mogu odabrati i omiljeno jelo iz woka na gastro odjelu.

“Povećana potražnja za ovakvim proizvodima više je rezultat promjena u ponašanju potrošača koji vole istraživati i eksperimentirati s raznim okusima nego direktna posljedica turizma. Trend kuhanja i kombiniranja egzotičnih okusa, ali i sve veća dostupnost internacionalnih proizvoda daju nam naslutiti kako će potražnja za takvim namirnicama i dalje rasti”, naglašava Ivana Glavurdić iz sektora marketinga Konzuma.

Trgovački lanac Billa ponudu jela međunarodne kuhinje uvela je i na odjel delikatesa, gdje se svaki dan pripremaju gotova topla i hladna jela. Uspostavljena je odlična direktna suradnja s turskim proizvođačima te se u BILLA supermarketima mogu kupiti razne vrste originalnih baklava, tahin, nar i tahan halve koje su postale pravi hit.

Kupci su pokazali veliko zanimanje za proizvod koji dolazi iz bliskoistočnih zemalja – namaz Hummus u više varijanti, a radi se o namirnici koja se uvrštava u vrh zdrave prehrane. Aleksandra Šobat iz odjela marketinga ističe kako navedena kategorija tijekom godina bilježi stalni rast potražnje i prodaje te će se i dalje proširivati novim proizvodima, posebice na odjelu delikatesa u kojem bilježe znatan rast prodaje.

Tvrtka METRO Cash & Carry Hrvatska u svom asortimanu ima bazne proizvode za pripremu jela kineske, japanske, arapske, meksičke i ostalih stranih kuhinja. Budući da je u fokusu poslovanja METRO Cash & Carryja veleprodaja i profesionalni kupci, uz komercijalna, odnosno manja pakiranja, METRO profesionalnim kupcima iz HoReCa sektora nudi veća pakiranja, prilagođena potrebama njihova poslovanja.

“METRO tijekom ljetne sezone bilježi rast prodaje proizvoda ove kategorije, čemu neupitno doprinosi i broj stranih turista koji tijekom ljetnih mjeseci borave u Hrvatskoj. Sigurno je da globalni gastronomski trendovi, sve snažnije otvaranje prema stranim kuhinjama i kulturama te specijalizirani kulinarski mediji inspiriraju i domaće potrošače na kupovinu i pripremu jela specifičnih za strane kuhinje, kao što su kineska, arapska, japanska i sl.”, istaknula je Nika Blažević iz odjela ljudskih resursa i korporativnih komunikacija.

medunarodna-kuhinja-kuhanjeTrgovački lanac Lidl Hrvatska tjednim tematskim akcijama nastoji upoznati domaće kupce s gastronomskim kulturama mnogih svjetskih zemalja, pri čemu kroz svoj tematski asortiman nudi proizvode svojih kvalitetnih brendova.

Tijekom godine kupci imaju priliku uživati u izdvojenim ponudama kao što su npr. tjedni Azije, Italije, Francuske, Grčke, Njemačke, Amerike te Španjolske i Portugala. Tematski asortiman različitih zemalja redovito se izmjenjuje, a u svakom tjednu može se naći bogata ponuda kuhinje koja je taj tjedan u Lidlu aktualna.

SPECIJALIZIRANE TRGOVINE
Osim rasta internacionalnih restorana i međunarodne gastronomske ponude u maloprodaji, bilježimo rast i specijaliziranih trgovina etničke hrane u našoj metropoli. Prijašnjih godina jela azijske kuhinje zavladala su Zagrebom, a rezultat toga je otvorenje mnogih restorana i trgovina koje prodaju isključivo namirnice potrebne za pripremu tih jela.

Tvrtka Pan Asia u svojoj specijaliziranoj trgovini nudi više od 900 azijskih proizvoda, kako prehrambenih, tako i neprehrambenih. Ostvaruju direktni kontakt s Azijom tako da nude izvorne azijske proizvode vodećih robnih marki iz zemalja odakle potječu, koji se uobičajeno mogu naći na policama trgovina širom Azije.

Generalni direktor Pan Asie, Srećko Berlan, navodi kako je popularnost azijske kuhinje u stalnom porastu, kako u svijetu, tako i kod nas, posebno nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju jer su ukinute visoke carine, čime su proizvodi postali znatno pristupačniji svim slojevima kupaca. Dakako, priljev stranih turista također pridonosi potražnji za azijskim proizvodima, ali nije zanemariv ni poriv domaćeg stanovništva za otkrivanjem novih okusa.

medunarodna-kuhinja-zacini“Popularnost azijske kuhinje i potražnja za proizvodima i dalje će rasti jer u tom segmentu postoje nebrojene mogućnosti razvoja koje u ovom trenutku još nisu niti dotaknute. Osim dugogodišnje ponude kineskih restorana koja nije zabilježila pomak od svoje pojave na hrvatskom tržištu, u sve izraženijem uzlaznom trendu je japanska kuhinja koja se najvećim dijelom svodi na sushi. Sve ostalo su jela iz woka prilagođena našem ukusu. Jedini iskorak je pojava korejskog restorana, što je i logičan rezultat izuzetno velikog porasta priljeva korejskih turista, dok će za kvalitetnu ponudu izvornih specijaliteta Indije, Tajlanda, Vijetnama, Malezije, Indonezije i Filipina trebati još dosta vremena”, nadodaje Berlan.

Što se tiče marketinških aktivnosti kako bi promovirali svoje proizvode, Pan Asia je bila suorganizator i sponzor Sushi akademije. Trenutno imaju suradnju s tvrtkom Moja kuhaona koja organizira razne kulinarske radionice, među kojima i kuhanje u woku, izrada sushija i slično.

“Svim našim kupcima uvijek stojimo na raspolaganju za savjete i informacije o proizvodima, planiranje jelovnika i posebno krojene ponude ili dobavu proizvoda izvan našeg redovnog asortimana prema individualnim zahtjevima”, pohvalio se Berlan.

Internacionalni minimarket i online trgovina Pekinška patka još je jedno mjesto gdje možemo pronaći osnovne namirnice kuhinja Afrike, Bliskog istoka, Azije, Indijskog poluotoka, Turske i Meksika.

Na pitanje o potražnji domicilnog stanovništva za njihovim proizvodima ističu kako interesa definitivno ima, prvenstveno kod onih koji imaju kontakt s udaljenim kulturama, ali pritom navode da krug zainteresiranih nije jako širok.

“U EU zemljama više od 20 godina raste interes za proizvodima iz ovog segmenta. Premda Hrvatska kaska za ovim trendovima, ipak je za očekivati da će i kod nas, pogotovo ukoliko dođe do većeg priljeva stranaca i multikulturalizacije zemlje, doći do razmjene kulturnih i društvenih navika u koje spada i kultura hrane”, zaključuje Andrea Keško iz Pekinške patke.

EUROPSKI STANDARD
Etnička prehrambena ponuda u Europi ne jenjava, već raste iz godine u godinu zahvaljujući u velikoj mjeri multikulturalnom miksu ljudi. Popis internacionalnih restorana je beskrajan: tajlandski, indijski, vijetnamski, indonezijski, nepalski – samo su dio raznolike ponude.

medunarodna-kuhinja-lead03U zapadnoj Europi čak 60% kupaca u azijskom supermarketu nisu Azijati, već uglavnom Europljani. Stari je Kontinent odavno postao mjesto stapanja raznih kultura i nacionalnosti, a taj fenomen očituje se i u cjelokupnom hranidbenom lancu koji vrvi raznolikom prehrambenom ponudom proizvoda iz svih krajeva svijeta.

Europljani su globalni putnici i gdje god da odu, uživaju i otkrivaju novu hranu te očekuju da će istu ponudu pronaći u svom obližnjem supermarketu. Etnička hrana je u Velikoj Britaniji postala dio svakodnevnog menija pa je čak jedno internacionalno jelo, Chicken Tikka Masala, postalo skoro najpopularnija britanska nacionalna delicija.

Britanci su inkorporirali etničku kuhinju u svoju tradicionalnu i time dižu ljestvicu u tolerantnosti i popularnosti etničkih jela u drugim europskim zemljama. Hrvatska po tome nije nikakav izuzetak.

Eklektična internacionalna kuhinja definitivno je pronašla svoje mjesto i na našem tlu, a zanimanje hrvatskih potrošača prema izvanrednim i nesvakidašnjim okusima već je neko vrijeme prisutno.

Rast turizma utječe na porast interesa, ali više u ugostiteljskom, negoli u maloprodajnom sektoru. Trgovački lanci kao i specijalizirane trgovine trude se približiti etničke namirnice domaćem stanovništvu kroz razne marketinške aktivnosti, uglavnom u vidu promocija ili pak degustacija.

Zasad cjelokupnu ponudu i potražnju ne možemo mjeriti sa svjetskim standardima, što je i razumljivo s obzirom na relativno zatvoreno društvo. No, situacija se ipak iz godine u godinu mijena nabolje.

U budućnosti možemo očekivati rast preferencije za namirnicama tajanstvenih zemalja, kako u ugostiteljskom, tako i u maloprodajnom sektoru jer je ljudski apetit nezasitan, posebice prema fuziji hrane kao neprestanom izvoru inspiracije i hedonizma.

Kristina Vorberger-potpis