Najveći svjetski proizvođač piva Anheuser-Busch InBev namjerava prodati neke proizvodne pogone SABMillera u istočnoj Europi kako bi osigurao odobrenje regulatora za 100 milijardi dolara vrijedno preuzimanje te kompanije.

Anheuser-Busch InBev-midiAB InBev je već je dogovorio podaju tri brenda SABMiller-a, Grolsch, Peroni i Meantime, japanskoj kompaniji Asahi Group Holdings za 2,55 milijardi eura, a u petak je najavio da prodaje i SABMillerovo poslovanje u Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj. O tome je obavijestio Europsku komisiju koja će o tome odlučiti 24. svibnja.

AB InBev priopćio je da prodaja uključuje niz vrhunskih brandova na tržištima, kao što su Pilsner Urquella u Češkoj i Dreher u Mađarskoj. Kompanija očekuje da će privući znatno zanimanje potencijalnih kupaca.

Prodaja je uvjet za AB InBevovo zaključenje kupnje SABMillera, koje se očekuje u drugoj polovici ove godine.

Predložena prodaja imovine mogla bi olakšati odobrenje regulatora, iako istočna Europa nije dio temeljnog poslovanja AB InBeva.

Nakon što je 2008. preuzeo Anheuser-Busch, InBev je prodao svoje poslovanje u Mađarskoj, Rumunjskoj, Češkoj i nekoliko manjih zemalja istočne Europe za 2,2 milijarde dolara kompaniji CVC Capital Partners. Taj posao, koji uključuje pivo Staropramen, sada je u vlasništvu kompanije Molson Coors. (SEEbiz.eu/Hina)