Adris će s novcem od prodaje TDR-a pokušati preuzeti ACI

Kao što se i očekivalo, jučer je održana skupština Adris grupe na kojoj je Uprava tražila dopuštenje da započne preispitivati strateške opcije u vezi s TDR-om, s čim su se dioničari složili pa sada slijedi postupak prikupljanja ponuda te odabira i pregovaranja optimalne opcije.

Po okončanju procesa Uprava će morati podnijeti izvješće skupštini, koja će donijeti konačnu odluku. Prodaja duhanskog poslovanja za Adris postaje nužna jer je upitno koliko dugo još može odolijevati sve snažnijoj konkurenciji velikih multinacionalnih kompanija te pooštrenoj regulaciji i nametima.

Prihodi iz te djelatnosti su za grupu u 2013. iznosili 1,317 milijardi kuna, što predstavlja pad od 19% u odnosu na godinu ranije, dok je EBITDA pala 34%. Od 2009. prihodi iz ove djelatnosti bilježe sve niže vrijednosti te su do 2013. ukupno pali 43%.

“U ovom trenutku nam se čini da bi grupa svoj budući rast mogla temeljiti u ostalim industrijama u kojima je prisutna, a to su prije svega turizam (Maistra), osiguranje (Croatia osiguranje) te prehrana (Cromaris). U jednom od ranijih osvrta na kompaniju smo već naveli kako je u 2014. provedeno preuzimanje kompanije slične TDR-u, Bulgartabaca, te smo zaključili da bi se, kada bi se ponovile slične multiple, preuzimanje TDR-a (Entersprise Value – EV) vrijedilo između 1,7 i 2,7 milijardi kuna”, pišu analitičari iCapitala.

Dakako, postizanje zadovoljavajuće cijene je tek dio posla oko TDR-a, drugi se odnosi i na načine ulaganja dobivenih sredstava. Maistra je nedavno već najavila značajna ulaganja do 2017., a u 2014. su iz kompanije potvrdili i da su okvirno zainteresirani za ACI, iako je tu zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa teško išta više reći.

U medijima se često spominje i da bi Croatia osiguranje, osim što provodi restrukturiranje, mogla preuzeti slovenskog osiguravatelja Savu RE. Tek za usporedbu, trenutna tržišna kapitalizacija ACI-ja iznosi 568 milijuna kuna, a Save RE 271 milijun eura, odnosno oko 2 milijarde kuna. Naravno, uvijek preostaje mogućnost i da se iz dijela vrijednosti dobivene od TDR-a isplati dividenda, navode analitičari iCapitala. (poslovnipuls.com)

Prethodni članakJaka alkoholna pića: “Muška” kategorija popularna i kod žena
Sljedeći članakAmerican Express ukida više od 4.000 radnih mjesta