U prvih devet mjeseci ove godine ukupni prihodi Adris grupe iznosili su 3,9 milijardi kuna, a prihodi od prodaje roba i usluga iznose 3,3 milijardi kuna. Prihodi od prodaje u inozemstvu porasli su za 9,7 (s inozemnim podružnicama CO 21,9) posto i iznose 1,33 milijarde kuna, dok dobit prije poreza iznosi 588 milijuna kuna.

U usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem TDR je ostvario devet posto manju prodaju, uz prosječan pad ukupne cigaretne potrošnje na regionalnim tržištima od desetak posto.

I nadalje je prisutan snažan pomak potražnje prema nižim cjenovnim segmentima. Primjerice, u posljednjih šest godina udio najnižeg cjenovnog segmenta u Hrvatskoj se udvostručio, dok je u susjednoj BiH povećan čak četiri puta.

Prisutan je i snažan trend rasta potrošnje rezanih duhana na hrvatskome i regionalnim tržištima, pri čemu je udio u potrošnji dostigao prosječno 15 posto. Prije tri godine ovaj tržišni segment gotovo da i nije postojao.

U turističkom dijelu poslovanja Adris grupe ostvareno je 2,88 milijuna noćenja, što je na prošlogodišnjoj razini. Ostvareno je povećanje prosječne cijene noćenja od pet posto ponajprije zbog investicija i povećanja udjela direktnih kanala prodaje. Trenutni booking potvrđuje zadržavanje dosadašnjih trendova do kraja godine.

U rujnu ove godine Adrisova turistička tvrtka Maistra potpisala je ugovor s Atlantskom plovidbom, kojim postaje vlasnikom 81,6 posto hotela Hilton Imperial u Dubrovniku.

Nakon izgradnje hotela Monte Mulini i Lone u Rovinju te uloženih gotovo tri milijarde kuna u turistički dio kompanije, iskorakom u Dubrovnik, iznimno atraktivnu turističku destinaciju, Adris nastavlja ulagati u najkvalitetniji segment hotelske ponude.

Suradnja s etabliranim svjetskim brendom, Hiltonom, predstavlja dodatni izazov u izrastanju Maistre u ponajbolju hrvatsku turističku tvrtku.

Cromaris je u prvih devet mjeseci 2014. godine ostvario 52 posto veću prodaju nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Izvoz je porastao za 50 posto, od čega najviše na talijanskom tržištu, ujedno i najvećem tržištu orade i brancina u Europi. Trenutno Cromaris izvozi gotovo tri četvrtine svoje ukupne prodaje.

Uz snažan rast količinske prodaje, ostvaren je i rast prodajnih cijena od 10 posto. U tijeku je investicija u potpunu rekonstrukciju mrjestilišta i izgradnju sustava predrasta vrijedna gotovo 150 milijuna kuna.

Time je omogućen brz i kontroliran rast i razvoj tvrtke, skraćuje se trajanje proizvodnog ciklusa te troškovi proizvodnje. Ova investicija ujedno svrstava Cromaris u red razvijenih tehnoloških tvrtki.

Nakon kupnje 39,7 posto dionica i održane Glavne skupštine u travnju ove godine, Adris je u rujnu dokapitalizirao Croatia osiguranje u iznosu od 840 milijuna kuna, čime je svoj vlasnički udio povećao na 66,03 posto.

Uplaćena sredstva omogućit će brže i učinkovitije restrukturiranje tvrtke te rast i razvoj, kako bi CO zadržao i ojačao poziciju tržišnog lidera u Hrvatskoj i pripremio se za snažniji tržišni iskorak u regiji, zaključili su iz Adrisa. (Lider)