Agrokor je u utorak izrazio žaljenje zbog odluke suda u Ljubljani koji je odbacio njegovu žalbu na rješenje slovenske agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AVK) o privremenom oduzimanju dionica Mercatora te najavio da će upotrijebiti sva raspoloživa pravna sredstva da se poništi ta odluka AVK.

“Agrokor izražava žaljenje zbog odluke suda te će upotrijebiti sva raspoloživa pravna sredstva da bi postigao poništenje pravomoćne odluke Agencije i osigurao svoja vlasnička ovlaštenja u Mercatoru”, navodi se u priopćenju Agrokora.

Okružni sud u Ljubljani odbio je žalbu Agrokora na rješenje slovenske agencije za zaštitu tržišnog natjecanja od 16. prosinca 2019. godine, kojim je agencija naložila privremeno oduzimanje Agrokorovih dionica u Mercatoru radi osiguranja izvršenja nepravomoćne odluke AVK, koja je zbog prekršaja neprijavljivanja koncentracije (preuzimanje punionice vode Costella) u rujnu 2019. Agrokoru izrekla kaznu u iznosu 53,9 milijuna eura.

S obrazloženjem da je navodno Agrokorovo tumačenje instituta iz članka 201. stavak 5. Prekršajnog zakona, koje je svojim sadržajem i smislom ograničeno isključivo na fizičke osobe i predmete koje imaju fizičke osobe kod sebe, preusko, sud u odluci o žalbi nije uvažio ključni Agrokorov žalbeni prigovor da AVK u konkretnom slučaju nije imao pravni temelj za izdavanje odluke o privremenom oduzimanju dionica Mercatora, navodi se u priopćenju.

Sud je površnim čitanjem odredbi Zakona o sprječavanju ograničavanja tržišnog natjecanja također odbacio Agrokorov žalbeni prigovor da direktor Agencije nije nadležan za donošenje odluke o privremenom oduzimanju dionica. Prema Agrokorovom razumijevanju tog zakona, takvu odluku može donijeti samo prekršajno vijeće, podsjeća se u priopćenju.

“Agrokor izražava žaljenje zbog odluke nadležnog suda u Ljubljani kojom je odluka Agencije postala pravomoćna. Budući da obrazloženje odluke Okružnog suda u Ljubljani nije uvjerljivo i pravno je slabo, Agrokor i dalje ima stav da je odluka Agencije neustavna, arbitrarna i nezakonita te da je Agencija prilikom donošenja odluke o privremenom oduzimanju dionica grubo kršila pravila postupka. Da bi postigao poništenje pravomoćne odluke Agencije, Agrokor će protiv odluke Agencije i odluke Okružnog suda u Ljubljani upotrijebiti sva raspoloživa pravna sredstva, sve u cilju ostvarivanja svojih vlasničkih ovlaštenja u Mercatoru”, najavljuju iz Agrokora.

Ponavljaju i da je Agrokor o “kontroverznom postupanju slovenske Agencije u ovom postupku i o sumnji da slovenska upravna i druga tijela zbog nacionalnih političkih razloga, u suprotnosti sa slovenskim zakonodavstvom i praksom EU-a, sprječavaju prijenos dionica Mercatora s Agrokora na Grupu Fortenova”, već obavijestio čelnike europskih i nacionalnih regulatora za zaštitu tržišnog natjecanja. Agrokor, naime, smatra da AVK svojim postupanjem “ne krši samo nacionalno zakonodavstvo, nego i međunarodna pravila, obveze i načela, što može imati jako ozbiljne posljedice za vjerovnike te u širem smislu pobuđuje sumnju u vjerodostojnost pravila EU-a s područja zaštite konkurencije i jedinstvenog zakonodavstva o insolventnosti”.

U Agrokoru kažu i da su o preprekama s kojima se proteklih godinu dana susreću kao investitor u Sloveniji početkom ove godine (3. siječnja) pismima detaljno izvijestili i međunarodne bonitetne agencije – Fitch, Moody’s, Standard&Poor’s, kao i urede Svjetske banke u Washingtonu i Bruxellesu te Transparency Internationala u Bruxellesu i Berlinu.

Radi se o međunarodnim institucijama koje utvrđuju investicijske i bonitetne ocjene država, odnosno objavljuju rang liste Doing business (Svjetska banka) i rang liste Indeksa percepcije korupcije (Transparency International), a Agrokor ih je izvijestio o postupanju slovenskih tijela i zbog toga što je “mišljenja da je te institucije potrebno upozoriti na povredu legitimnih očekivanja investitora u pogledu primjene zakona i prakse na ulaganja unutar EU-a, diskriminacije na temelju nacionalnosti u pogledu ulaganja unutar EU-a te povreda koje, de facto, predstavljaju ograničavanje prava i nezakonitu eksproprijaciju ulaganja unutar EU-a”.

Takav tretman investitora, po mišljenju Agrokora, neosporno negativno utječe i na percepciju Slovenije od strane stranih investitora, izraženu investicijskom bonitetnom ocjenom, kao i na njezin položaj na rang listama Doing business te Indeksu percepcije korupcije.

Agrokor stoga smatra da cjelokupni događaj u konkretnom slučaju treba imati na umu prilikom budućih kreiranja bonitetnih ocjena Slovenije, kao pri uvrštavanju Slovenije na različite poslovne rang liste prema uvjetima poslovanja, odnosno mjerenjima stupnja korupcije, transparentnosti rada institucija te (ne)uspješnosti sprječavanja zlouporabe javnih ovlasti, zaključuje se u priopćenju. (Hina)