Kompanija Plantaže 13. jul prošlu godinu završila rekordnim rezultatima, a izvoze vino od Rusije do Malezije.

Unatoč krizi koja je smanjila svjetsko tržište vina za 20 posto crnogorska kompanija Plantaže 13. jul iz Podgorice, jedan od najvećih proizvođača vina i grožđa u regiji, prošlu je godinu završila s rekordnim rezultatima.

U vinogradima Plantaža lani je ubrano 22 milijuna kilograma grožđa.

Posljednja berba bila je najkvalitetnija u povijesti Plantaža jer je prosječno u grožđu bilo oko 24 posto šećera što dosada nije zabilježeno.

Proizvedeno je oko 16 milijuna boca vina, milijun i pol više nego 2011. godine. Prošlogodišnji ukupni promet bio je 35 milijuna eura. Vino podgoričkih Plantaža jedini je proizvod od kojeg Crna Gora ostvaruje suficit u robnoj razmjeni s inozemstvom.

Čak 60 posto ukupne proizvodnje vina i rakija Plantaže su plasirale na strana tržišta. Vina podgoričke kompanije prodaju se u 30 zemalja, na svim kontinentima osim Afrike gdje bi prodaja trebala početi ove godine.

Najveći kupci su iz Rusije, Kine, Albanije, Srbije, SAD-a, a lani su prve količine vina izvezene i u Singapur te Maleziju. Osim grožđa Plantaže su ostvarile odlične rezultate i u ostalim djelatnostima. Proizvedeno je i 1,4 milijuna kg breskvi i nektarina, 700.000 komada cijepova loze autohtonih sorti, uglavnom vranca, 90.000 kilograma ribe i riblje mlađi.

Najveće količine ranih sorti grožđa i breskvi i nektarina, koje u podgoričkom kraju dozrijevaju najranije u regiji, plasirane su na hrvatsko tržište putem Agrokorove kompanije Agrofructus.

Agrokor je lani nudio Plantažama otkup sve proizvedene količine grožđa sorte Kardinal, ali u podgoričkoj kompaniji nisu mogli prihvatiti i tu ponudu zbog ranije ugovorene prodaje.

Lani su nastavljene i investicije pa su Plantaže u razvoj uložile četiri milijuna eura. Posljednjih godina bilo je više zainteresiranih kompanija iz Francuske, Grčke, Izraela i Hrvatske za kupnju Plantaža. Najuporniji je bio Enver Moralić, no u crnogorskoj vladi su odlučili da Plantaže i dalje ostanu državna kompanija. (Poslovni.hr)