idea-trgovina-wide1Na vijest da je Komisija za zaštitu pravila o konkurenciji Srbije kaznila maloprodajni lanac Idea, u vlasništvu koncerna Agrokor, i poduzeće Grandprom, u vlasništvu Atlantic Grupe, sa gotovo 6,8 milijuna eura zbog sklapanja nedozvoljenog ugovora, iz Agrokora su večeras rekli da ne bi komentirali proces koji je u tijeku, dok su iz Atlantic Grupe najavili žalbu tamošnjem Upravnom sudu.

Iz Agrokora ističu kako je proces u tijeku i ne bi ga komentirali, ali da će poštovati odluke nadležnih organa u Srbiji.

Iz Atlantic Grupe, vlasnika Droge Kolinske, u čijem sastavu posluje tvrtka Grandprom, napominju da je riječ o postupku pokrenutom još 2009. godine, dakle prije njihove akvizicije Droge Kolinske. Atlantic Grupa kupila je Drogu Kolinsku sredinom prošle godine.

U Atlantic Grupi smatraju da rješenje Komisije za zaštitu pravila o konkurenciji Srbije nije utemeljeno, te da ima osnove za podnošenje žalbe koju će podnijeti Upravnom sudu Srbije.

Po pisanju srbijanskih medija Komisija za zaštitu konkurencije utvrdila je da su kompanije Idea i Grandprom narušile konkurenciju na tržištu Srbije zaključivanjem nedozvoljenog ugovora i kaznila ih sa 680 milijuna dinara, što iznosi oko 6,8 milijuna eura ili oko 52,3 milijuna kuna.

Kako se navodi, trgovački lanac Idea i proizvođač kave Grandprom ugovorili su 2008. godine “tajni rabat” od dva posto koji ostalim proizvođačima robe u Idei nije bio dostupan, što je suprotno antimonopolskim propisima.

Idea će, po tim navodima, morati platiti kaznu od 1,5 posto ukupnog prihoda u 2008. godini, što iznosi 427 milijuna tamošnjih dinara ili (preračunato po srednjem tečaju Narodne banke Srbije) oko 32,6 milijuna kuna, a Grandprom 249,6 milijuna dinara ili oko 19,2 milijuna kuna, odnosno dva posto prihoda.

Kako su objavili mediji, Komisija će idući tjedan dostaviti rješenja tim kompanijama koje imaju mogućnost da u sljedećih mjesec dana ulože žalbu Upravnom sudu Srbije. (H)