Alkoholna pića – Tržišni trendovi: Nagrada za inovativnost

Baza potrošača alkoholnih pića postala je sve sofisticiranija, a oni proizvođači koji su izbacili nove proizvode bili su, općenito govoreći, nagrađeni prodajom.

Prema Euromonitor Internationalu, alkoholna pića zabilježila su snažan oporavak tijekom 2021. godine, nakon loše poslovne godine 2020. kada je količinska prodaja značajno pala. Kanal ugostiteljstva potaknuo je ovaj oporavak budući da se broj posjetitelja znatno povećao, što je potaknuto dolaskom većeg broja stranih turista od očekivanog. Ovaj rast vidljiv je kod svih alkoholnih pića. RTD segment (Ready to drink – kokteli spremni za konzumaciju) zabilježio je najveći rast volumena, iako s male baze, dok je vino zabilježilo najmanji rast volumena.

Izvor: Euromonitor International

KLJUČNI TRENDOVI U 2021.
U Hrvatskoj je prisutan određeni stupanj premiumizacije alkoholnih pića, na primjer, kod jakih alkoholnih pića, a posebno kod džina. Dok je Hrvatska kaskala za rastućom popularnošću gina, zatvaranja u kućanstva zbog pandemije dovela su do porasta popularnosti koktela, a posebice gin-tonica, budući da je ovaj koktel lako napraviti kod kuće. Povećana je ponuda vrhunskih džinova iz craft destilerija, a veći igrači također prelaze na premium, s malim serijama i proizvodima inspiriranim craftom, koji se učinkovito natječu s craft varijantama.

Izvor: Euromonitor International

Također, kao prijeko potrebno pojačanje staloženog RTD sektora na policama su se u 2021. godini napokon pojavili hard seltzeri. Globalni porast popularnosti hard seltzera potaknut je okretanjem prema zdravijim navikama konzumacije i sklonosti prema alkoholnim pićima s manjim udjelom alkohola, osobito među mlađim potrošačima. Nizak broj kalorija također je ključni pokretač prodaje. Vodeći proizvođač piva, Zagrebačka pivovara, pokušala je odgovoriti na to lansiranjem pića WAI, koje se promovira kao veganski i bezglutenski, a namijenjeno je mlađim potrošačima koji traže dodatnu nutritivnu vrijednost u izboru alkoholnih pića. Vodeći proizvođač flaširane vode Jamnica plus također je lansirala brend Barts hard seltzer. Ovo je značajan potez za Jamnicu jer je to njihov prvi iskorak u alkoholna pića, iako s pićem s niskim udjelom alkohola (ABV).

Općenito, baza potrošača postala je sve sofisticiranija, a oni proizvođači koji su izbacili nove proizvode bili su, općenito govoreći, nagrađeni prodajom.

Skenirajte QR kod za više informacija:

Prethodni članakPorezna politika u uvjetima energetske krize i inflacije
Sljedeći članakJaka alkoholna pića – Rast vrijednosne i količinske prodaje