zdravko-alvir-zvecevo-midiVlasnik Zvečeva Zdravko Alvir priželjkuje suradnju s Nestleom i kaže da će prihod Zvečeva u 2010. iznositi oko 220 milijuna kuna, a uključujući čapljinsku Lastu koja je u njihovu vlasništvu penje se na 275 milijuna kuna

Unatoč gospodarskoj krizi i uvjetima poslovanja koji su daleko od poželjnih, požeška tvornica čokolade, bombona i jakih alkoholnih pića  Zvečevo u 2010. je godini ostvarila rast prihoda od 10 posto, a za isti je postotak povećan i volumen proizvodnje.

Usto, kako je za www.banka.hr potvrdio većinski vlasnik i predsjednik Uprave Zdravko Alvir, napokon su razriješeni i problemi vezani za ulaganje u njihovu tvornicu Lasta iz Čapljine u BiH koju su preuzeli 2001. godine.

Naime, Agencija za privatizaciju Hercegovačko-neretvanskog kantona Alviru je prijetila raskidom kupoprodajnog ugovora za Lastu s obrazloženjem da nije ispunio ugovorne obveze o ulaganju u to društvo u iznosu od 5,7 milijuna konvertibilnih maraka, za što je konačni rok dobio do kraja 2010. godine.

No, sada Alvir kaže kako je sve riješeno, te da je problem bio u tome što je inozemni dobavljač kasnio s isporukom nove opreme za proizvodnju u Lasti.

“U relativno teškoj godini ostvarili smo pomak u odnosu na 2009. Bilance još nisu gotove, ali zasad možemo reći da će Zvečevo 2010. završiti s 218 do 220 milijuna kuna prihoda, dok će konsolidirani prihod koji uključuje i Lastu iznositi oko 275 milijuna kuna. Što se tiče dobiti Zvečeva, još ne znamo kako ćemo je prikazati, a kad je riječ o Lasti, mogu reći da je poslovala pozitivno i da nije opteretila Zvečevo. No, s tehničko-tehnološkim unaprjeđenjima očekujemo da će Lasta u 2011. imati mnogo bolje rezultate. Općenito, i u 2011. očekujemo rast od najmanje 10 posto unatoč zbog nelikvidnosti otežanim financijskim uvjetima”, kaže Alvir.

Alvir podsjeća i da Zvečevo oko 45 posto proizvodnje plasira u inozemstvo, uglavnom na tržišta zemalja bivše SFRJ, ali i u druge zemlje poput Njemačke, Švicarske i Austrije gdje, kako kaže, rade ‘gastarbajteri’, kojima su njihovi proizvodi poznati.

Na pitanje o eventualnoj suradnji s Nestleom (za koji su se u prošlom stoljeću u Požegi proizvodile čokolade), Alvir priznaje da su se o tome nedavno vodili okvirni razgovori, no na tome je zasad i ostalo. Naime, predstavnik Nestlea potvrdio je ovih dana da švicarska kompanija traži «odgovarajući aranžman».

“Otvoreni smo za suradnju s bilo kim ukoliko nam se ona isplati. A naravno da bi se proizvodnja za Nestle isplatila”, kaže Alvir.

Inače, Zvečevo ima oko 470 zaposlenih, dok Lasta zapošljava 166 ljudi, a njihov broj bi se prema Alvirovim riječima u 2011. trebao popeti na 200. (Bankamagazin)