Anuga: Novi brend Boogie izazvao veliki interes u zoni inovacija

Brend Kroštula uspješno predstavio Hrvatsku na najvećem europskom sajmu prehrambene industrije Anuga

Hrvatski brend Kroštula, naš predstavnik u zoni inovacija na Anugi, najvećem svjetskom sajmu prehrambene industrije, izazvao je veliki interes. Kroštula je nastupila sa svojim novim brandom Boogie, pod kojim su otvorili i BoogieLab u Zagrebu, ugostiteljski objekt i laboratorij za razvoj proizvoda.

“Pod Boogie brendom Kroštula nastavlja svoju međunarodnu ekspanziju. Na sajam Anuga primljeni smo u zonu s inovacijama gdje smo predstavili naš asortiman pod motom ‘smrznuta artisan pekarnica’, naglasio je suvlasnik BoogieLaba Karlo Vulin dodavši kako Kroštula već više od 10 godina usavršava proizvodnju prirodno fermentiranih kruhova, odnosno kruhova fermentiranih starter kulturama (kiselim tijestima). “Već dugi niz godina starter kulture aktualna su tema u industriji. Nitko još na sajmu nije predstavio kontinuiranu proizvodnju kruhova fermentiranih isključivo starter kulturama na industrijskim linijama koji se distribuiraju polupečeni – smrznuti!”.

Razlog tome su velike oscilacije u aktivnosti starter kultura koje su u Kroštuli naučili kontrolirati i voditi. Putem su razvili i vlastite fermentore koji im omogućuju precizniju kontrolu i predviđanje aktivnosti starter kultura.

“Za razliku od ostatka industrije, koja koristi sušena ili tekuća pasterizirana kisela tijesta korisna za pojačanje okusa i produljenje trajnosti, stručnim terminima type 2 sourdough ili starter kulture u prahu, odnosno type 3 sourdough u Kroštuli starter kulture koristimo na jedini pravi artisanski način – backsloping metodom, tj. hranjenjem i održavanjem vlastite žive starter kulture, stručno – type 1 sourdough!”, otkriva Dina Vulin iz Kroštule.

Budući da su artisanski kruhovi u zadnjih nekoliko godina doživjeli ogroman porast popularnosti, tako je objavljen i velik broj znanstvenih istraživanja koja dokazuju da samo type 1 sourdough metoda ima zdravstveno – nutritivne prednosti o kojima se inače priča. Pa tako kruhovi nastali ovom metodom imaju niži glikemijski indeks, ne napuhuju, ne izazivaju reakcije intolerancije na pšenicu i pružaju puno bolju iskoristivost mikronutrijenata. Ovaj iskorak logičan je nastavak za ekipu iz Kroštule koja je krenula educirati hrvatsko tržište prvo kroz pekarnice Kroštula u Zadru i okolici, potom kroz svoj bivši projekt BreadClub, a sad nastavlja s Boogieima.

Jedan od proizvoda koji je prikupio najviše pažnje na sajmu je njihov projekt Dupli kruh gdje za svaki prodani doniraju jedan kruh. Taj projekt su pokrenuli prije dvije godine, ali su ga pauzirali zbog različitih problema, što u modelu doniranja, a što u kontinuitetu kvalitete proizvoda uzrokovanim problemima s rukovanjem pivskog tropa. Nakon što su uspješno riješili te probleme odlučili su nastaviti s kampanjom u koju jako vjeruju te je izgledno da će ubrzo ovaj projekt ugledati svjetlo dana na nizozemskom i američkom tržištu.

Kroštula i novi brend Boogie na Anuga sajmu su, među ostalim, dogovorili i distributere za skandinavske zemlje, Njemačku, Švicarsku, Nizozemsku, Grčku i Cipar što je uz dosadašnju distribuciju u Sloveniju i Austriju dovoljno za sljedeću fazu razvoja projekta. Ovi podaci svrstavaju ih u jedan od najinovativnijih projekata sa svijetlom budućnosti.

Anuga je vodeći svjetski sajam hrane i pića. Na putu prema održivom i pravednom prehrambenom sustavu, globalna prehrambena industrija trenutno doživljava dinamične promjene. Kao vodeći svjetski sajam hrane i pića, Anuga je okupila najveću međunarodnu industrijsku zajednicu i stvorila pozitivan duh optimizma.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakNepovoljne vremenske prilike naškodile urodu žitarica u EU
Sljedeći članakKonzum i Mastercard udružuju snage za pomoć socijalno ugroženim obiteljima u Hrvatskoj i Ukrajini