Jedan od vodećih ljudi ruske Sberbanke Mark Arnold ustvrdio je, u razgovoru za ljubljansko “Delo” od srijede, da je ta banka napravila velik posao odobrivši 600 milijuna eura kredita koncernu Agrokor.

“To je bio pravi posao, velik za Agrokor i za nas, te značajan za sve naše buduće aktivnosti s Agrokorom”, rekao je Mark Arnold, predsjednik uprave Sberbank Europa, europske divizije najveće ruske državne banke.

“O kreditu ugovor o kojemu su prošlog tjedna potpisali predsjednik Agrokora Ivica Todorić i German Gref pregovarali smo više od godinu dana”, rekao je Arnold, dodavši da s Agrokorom banka ima općenito dobre i partnerske odnose.

“Radi se o širem odnosu, financijske usluge pružamo Agrokoru i njegovim strankama, te zaposlenima”, rekao je Arnold.

Po njegovim riječima, kredit od 600 milijuna eura, od čega je 500 milijuna sredstava Sberbank Rusija i 100 milijuna Sberbank Europa, nije dan Agrokoru sa specifičnim ciljem kupnje Mercatora, pa s tim treba pričekati, nego je riječ o generalnom kreditu.

“Mislim da se radi o financijskim sredstvima za Agrokorovo poslovanje, a što će s njime učiniti odlučit će sami”, dodao je, ističući želju Sberbanka da se i dalje širi u Europi i regiji.

“Mislim da je odluka za naš ulazak u regiju preko preuzimanja Volksbanke bila prava. Sada na svim tržištima na kojima smo prisutno imamo rast. I regija ima potencijal za rast. U porastu je BDP, a budući da se aktivnost drugih banaka smiruje, mislim da smo u dobrom položaju da nastavimo rasti na tom tržištu. To potvrđuje i naš dogovor s Agrokorom. Za taj posao se je interesiralo mnogo banaka, a na kraju smo ga izveli upravo mi”, kazao je Arnold.

Po njegovim je riječima cilj Sberbanka da u Europi stekne petpostotni tržišni udio u bankarskom poslovanju, a u samoj Sloveniji oko deset posto.

Na pitanje kako će na banku i njeno širenje utjecati ukrajinska kriza budući da je riječ o državnoj banci, Arnold je rekao da neće biti negativnih utjecaja.

“Svi želimo stabilno gospodarstvo, bez obzira radi li se o ruskoj ili europskoj banci. Zadnjih 10 tjedana pregovarali smo o uzimanju sindiciranog kredita za potporu financiranja i rasta, u što je bilo uključeno 15 američkih, europskih i azijskih banaka. Posao, a riječ je o 350 milijuna eura kredita, zaključili smo prošlog tjedna, i to na vrhuncu krize oko Ukrajine”, rekao je Arnold.

“Sve te banke bile su spremne podržati Sberbank Europe i Sberbank na njenom putu rasta, a da su američke banke zabrinute zbog krize onda se to ne bi dogodilo”, rekao je Arnold u razgovoru za vodeći slovenski dnevnik. (Business.hr / Hina)