Koncern Agrokor do utorka prodajnom konzorciju većinskih vlasnika Mercatora još nije predočio financijski plan koji će mu omogućiti da preuzme najveći slovenski trgovački lanac, objavila je u srijedu Slovenska tiskovna agencija STA pozivajući se na “pouzdane informacije”.

Nadzorni odbor Pivovarne Laško (PL) sada od uprave tvrtke očekuje da će joj najnovije informacije o prodaji Mercatora posredovati na idućoj sjednici koja je planirana za sedam dana, navodi STA.

Prema aneksu na kupoprodajni ugovor iz veljače ove godine, Agrokor je do utorka 15. travnja prodajnom konzorciju trebao razotkriti financijski plan o tome da je spreman otkupiti Mercatorove dionice u vlasništvu konzorcija, kako bi cijela operacija uplate bila završena do kraja lipnja ove godine.

Kako navodi STA, u nadzornom odboru Pivovarne Laško (PL) navode da od uprave i svih sudionika u poslu očekuju “maksimalnu brigu glede poštovanja ugovornih rokova u okviru kojih treba zaključiti prodajni postupak”.

Poslovni list “Finance”, koji se poziva na neslužbene informacije, tvrdi da je Agrokor osigurao sredstva za preuzimanje većinskog paketa u Mercatoru i da su financijeri jedna ruska banka i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Direktor Mercatora Toni Balažič izjavio je za ljubljanski “Dnevnik” od srijede da je prodaja Mercatora u završnoj fazi.

“Proces prodaje faktički se odvija već godinu i pol, sada smo u finalnoj fazi”, rekao je Balažič, dodavši da je za zaključenje posla potrebno obaviti još tri koraka.

Riječ je, kako je pojasnio, o tzv. “samostalnom scenariju” dogovora Mercatora s bankama o restrukturiranju kredita “bez obzira na preuzimanje”.

“U drugom koraku koji bi uslijedio idućih tjedana banke, Mercator i Agrokor trebali bi se dogovoriti o zajedničkom scenariju (reprogramiranja), a 30. lipnja krajnji je rok kad bi dionice morale biti stvarno plaćene i prepisane na novog vlasnika”, rekao je Balažič u razgovoru. (Lider / Hina)