atlantic-kamioni-ftdU prvih devet mjeseci Grupa je ostvarila prihod od prodaje u iznosu od 3,6 milijardi kuna, što u odnosu na isti period prošle godine predstavlja rast od 5,3 posto

Atlantic Grupa je u prvih devet mjeseci 2012. godine ostvarila prihod od prodaje u iznosu od 3,6 milijardi kuna, što u odnosu na isti period prošle godine predstavlja rast od 5,3 posto, priopćeno je u utorak iz kompanije.

Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) porasla je 10,9 posto na 446 milijuna kuna, dok je neto dobit nakon manjinskih interesa iznosila 71,2 milijuna kuna, 9,6 posto više u odnosu na isti period 2011. Rast prihoda od prodaje zabilježila su sva Strateška poslovna područja, a ukupnom rastu najznačajnije su pridonijela Strateška poslovna područja Delikatesni namazi (10,8 posto), Zdravlje i njega (9,8 posto), Kava (9,4 posto) i Sportska i aktivna prehrana (7,4 posto).

“Tijekom prvih devet mjeseci 2012. uspješno se nastavila druga faza integracije Droge Kolinske u sustav Atlantic Grupe, s fokusom na konsolidaciju proizvodnih kapaciteta unutar sustava te je proizvodnja Multipower pića preseljena od ugovornog proizvođača u vlastite kapacitete u Rogaškoj Slatini. Menadžment nastavlja s procjenama isplativosti preseljenja ostale uslužne proizvodnje u vlastita postrojenja”, navodi se u priopćenju.

Dodaju da su u svim poslovnim područjima lansirani novi proizvodi, dok su postojeći uvedeni na nova tržišta. Primjerice, na hrvatskom tržištu lansirani su novi brendovi izvorske i mineralne vode (Kala i Kalnička) koji su u segmentu voda zamijenili prijašnje brendove Unique i Kapljica. U regiji je lansiran novi proizvod iz Argeta asortimana – Argeta Delight, dok je novi proizvod iz segmenta pića – Cockta Rossa, zabilježio odlične rezultate u sezoni. Argeta se iznimnim rezultatima ističe i izvan regije, te u Austriji ima tržišni udio od 26 posto, a asortiman Slatko i slano (Štark) je zahvaljujući distribuciji proširenog asortimana u Hrvatskoj rastao više nego dvostruko.

Hrvatsko tržište najveće je pojedinačno tržište Atlantic Grupe s udjelom u ukupnoj prodaji od 27,4 posto, a slijede tržište Srbije s 23,8 posto, Slovenija s 12,4 posto, BiH sa 8,1 posto, ostala regionalna tržišta sa 6,3 posto te ključna zapadnoeuropska tržišta s 8,4 posto. Tržište Rusije i istočne Europe s udjelom od 4,6 posto u prihodima od prodaje bilježe najveći rast od 36,1 posto. Ostala tržišta sudjeluju u prihodu s 9 posto.

Vlastite robne marke Atlantic Grupe sudjeluju u prodaji sa 73,1 posto, distribucija proizvoda robnih marki principala s 15,5 posto, prihod od prodaje ljekarničkog lanca Farmacia sa 6,1 posto, dok proizvodi koje Atlantic Grupa proizvodi kao privatne robne marke za velike poslovne sustave u zemlji i inozemstvu čine 5,3 posto prodaje. (banka.hr)