podravka-logo-vrata-ftdGrupa Podravka prema nerevidiranim je podacima u 2011. ostvarila rast ukupnoga prihoda od 3,8 posto na 3,79 milijardi kuna, dok je neto dobit kompanije porasla za čak 44 posto na 121 milijun kuna, navodi se u izvješću dostavljenom Zagrebačkoj burzi.

Vrijednost Podravkine prodaje lani je dosegla 3,65 milijardi kuna (3 posto više nego u 2010.), a operativna dobit (EBIT) Grupe za 2011. iznosi 251,7 milijuna kuna i veća je 23 posto.

Strateško poslovno područje Prehrana i pića lani je zabilježilo rast prodaje od 2 posto na 2,82 milijarde kuna, a prodaja Farmaceutike rasla je 7 posto, na 796 milijuna kuna.

Prodaja Prehrane i pića rasla je na inozemnim tržištima, najviše u jugoistočne Europe (7 posto), čemu najviše doprinosi tržište Srbije (16 posto), BiH (6 posto) i Slovenije (4 posto). Porastu prodaje Farmaceutike također su najviše doprinijela inozemna tržišta s rastom od 13 posto, s tim da prednjači Rusija (22 posto), BiH (8 posto) i Slovenija (28 posto).

Podravka je lani u modernizaciju proizvodnje i proširenje postojećih kapaciteta uložila 102,2 milijuna kuna, što je financirala vlastitim sredstvima.

“Unatoč krizi koja nas je pratila i u 2011., značajnom porastu cijena sirovina na svjetskom tržištu te negativnim utjecajima na financijskom planu kao što su tečajne razlike i porast cijene kapitala, iznimno smo zadovoljni ostvarenim rezultatima poslovanja. Zaduženost Podravka Grupe dodatno je smanjena za 130 milijuna kuna što je nastavak trenda iz 2010. kada je zaduženost smanjena za 150 milijuna kuna u odnosu na 2009. bez da se time ugrozila likvidnost i podmirivanje svih ostalih operativnih obveza. Uz rast prodaje posebno na inozemnim tržištima, Podravka je napravila i iskorak u ulaganjima započevši snažan investicijski ciklus u modernizaciju i proširenje kapaciteta kako bi bili konkurentniji, inovativniji i bolji”, kazao je predsjednik Uprave Podravke Miroslav Vitković komentirajući prošlogodišnje rezultate. (Bankamagazin)