badel-1862-vino-proizvodnja-midiKompanija je u prvom polugodištu ove godine ostvarila gubitak od 14,03 milijuna kuna, što je smanjenje gubitka u odnosu na isto razdoblje lani kada je iznosio 19,3 milijuna kuna

Badel 1862 u prvom je polugodištu ove godine ostvario gubitak od 14,03 milijuna kuna, što je smanjenje gubitka u odnosu na isto razdoblje lani kada je iznosio 19,3 milijuna kuna, podaci su iz financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Rezultat je za 5,2 milijuna kuna bolji nego u istom razdoblju lani, navode iz Badela i ističu kako je nakon dužeg razdoblja ostvaren pozitivan rezultat na mjesečnoj razini – u lipnju je ostvarena neto dobit od 400 tisuća kuna, a ostvaren je i vrijednosni rast prodaje za 3 posto u odnosu na lanjski lipanj.

Ukupni su prihodi Badela u prvom polugodištu iznosili 153,8 milijuna kuna i bili su 5,3 posto manji nego u istom razdoblju lani, dok su istodobno rashodi smanjeni za 7,6 posto, na 167,8 milijuna kuna.

Glavninu prihoda čine prihodi od prodaje koji su iznosili 146,7 milijuna kuna, a iz Badela navode kako u tim prihodima sudjeluju i prihodi od prvog izvoznog plasmana vina i jakih alkoholnih pića na kinesko tržište putem ‘joint venture’ kompanije koju je Badel osnovao ove godine s kineskim poslovnim partnerom.

Financijski su rashodi smanjeni za 32 posto i iznose 19,5 milijuna kuna. Rezultat je to nastavka provođenja financijskog restrukturiranja putem reprogramiranja kreditnih obveza kod poslovnih banaka, kao i prethodno provedenog procesa vlasničkog restrukturiranja kroz pretvaranje obveza u temeljni kapital društva čime su one prestale biti generator visokih kamatnih opterećenja, navodi se u objašnjenjima poslovnih rezultata.

No, također se ističe kako su financijski rashodi i dalje veći od financijskih prihoda (koji iznose 4,5 milijuna kuna), a za rješenje čega treba dovršiti provedbu reprograma svih kredita kod poslovnih banaka u narednom razdoblju. (H)