Atlantic grupa je više od pet godina čekala da sa svoja dva važna proizvoda uđe u Konzum jer Agrokor nije imao poslovnog interesa za to. Stvari su se značajno promijenile Agrokorovim preuzimanjem slovenskog trgovačkog lanca Mercator

Barcaffe i Argeta, dva vodeća brenda Atlantic grupe, koja je u većinskom vlasništvu Emila Tedeschija, napokon su ušla na police Konzuma, vodećeg hrvatskog trgovačkog lanca koji posluje u sustavu Agrokora Ivice Todorića, piše tportal.

U Atlanticu nisu htjeli za tportal komentirati detalje dugo očekivanog ulaska u Konzum te su se pozvali na poslovnu tajnu. A da ih je Konzum napokon pustio u svoje trgovine može se vidjeti ako se detaljno pročita godišnje izvješće o poslovanju Atlantic grupe za 2014., objavljeno u utorak.

Atlantic je lani prihodovao od prodaje od 5,1 milijardu kuna, uz rast od 2,4 posto, a posebno se hvale rezultatom u Hrvatskoj i Sloveniji – rastom od 6,3 odnosno 17,4 posto.

U obrazloženju poslovanja na hrvatskom tržištu ističe se kako su i Barcaffe (kava) i Argeta (delikatesni namaz nekada znan kao pašteta) postigli odlične rezultate povećavši volumene i tržišne udjele i to na račun “ulistanja u vodeći maloprodajni hrvatski lanac u četvrtom kvartalu 2014”. Iako se ne navodi ime trgovačkog lanca, posve je jasno da se radi o Konzumu.

Atlantic grupa je više od pet godina čekala da sa svoja dva važna proizvoda uđe u Konzum. Atlantic je te brendove dobio kupivši 2009. slovensku prehrambenu kompaniju Droga Kolinsku. Iako su vodeći menadžeri Atlantica javno više puta isticali kako im je ulazak u Konzum značajan, u Agrokoru za tako nešto nisu imali sluha. Točnije, poslovnog interesa: Agrokorova mesna industrija PIK Vrbovec ima svoje paštete, a Franck, koji je Atlanticov konkurent u proizvodnji kave, Konzumov je dugogodišnji strateški partner.

Ipak, stvari su se značajno promijenile Agrokorovim preuzimanjem slovenskog trgovačkog lanca Mercator, čime je stvorena najveća maloprodajna mreža u regiji s više od pet milijardi eura prihoda. S obzirom na to da je Atlantic odnosno Droga Kolinska višegodišnji partner Mercatora, očito su se u pregovorima za novi objedinjeni lanac pozicije nešto promijenile i Todorić je ipak popustio Tedeschiju.

Kava i delikatesni namazi (u Atlanticu stalno ističu kako njihova Argeta nije pašteta te da se radi o kvalitetnijem proizvodu) imaju značajan udio u prihodima Atlantic grupe: na kavu se odnosi više od milijardu kuna dok delikatesni namazi nose više od 470 milijuna kuna prihoda.

Slovenski su mediji lani pisali kako Agrokor u godišnjim pregovorima za novi objedinjeni lanac Konzum-Mercator od vodećih regionalnih dobavljača traži čak 10 posto lanjskih prihoda od prodaje. Ivica Todorić je u nedavnom intervjuu poslovnom listu Finance to demantirao iako nije otkrivao detalje pregovora s dobavljačima.

Iz krugova bliskih Atlanticu doznajemo da nisu htjeli platiti takve iznose. Ulazak njihova dva vodeća brenda na police Konzuma sigurno nije bio jeftin. Ipak, sudeći prema najsvježijim rezultatima prodaje, očito će im se isplatiti, zaključuje tportal. (tportal.hr)