niteks-tvornica-small-midiTalijanski Benetton otvorit će u Nišu tvornicu, investiciju vrijednu 43,2 milijuna eura, te u iduće četiri godine zaposliti 2.700 radnika, objavilo je Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja Srbije.

To je ministarstvo na svojim internet stranicama najavilo da će sporazum o otvaranju tvornice u ponedjeljak, 31. siječnja, potpisati potpredsjednik vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić, predstavnici Benettona i grada Niša.

Kako se navodi, Benetton planira pokrenuti proizvodnju u objektima niške tvornice Niteks, visina investicije bit će 43,2 milijuna eura, a Srbija će taj projekt podržati s 9.000 eura po svakom novozaposlenom radniku.

Po podacima s internet stranice Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Srbije bit će to u ovoj godini treći ugovor koji će Dinkić potpisati s ulagačima, a kojima susjedna država potpomaže novo zapošljavanje.

Naime, jučer je Dikić u Zaječaru potpisao sporazum s predstavnicima slovenskog Gorenja o izgradnji nove tvornice u tom gradu, a sredinom siječnja i s njemačkom kompanijom Grammer o drugoj fazi investiranja te kompanije u Srbiji.

Početna investicija Gorenja u rekonstrukciju tvornice Porcelan u Zaječaru vrijedna je oko 2,9 milijuna eura, u prvoj fazi, do kraja ove godine predviđeno je zapošljavanje prvih sto radnika, a u roku tri godine osigurat će se zapošljavanje 300 radnika.

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja objašnjava da je tu investiciju, s obzirom na tešku ekonomsku i socijalnu situaciju u istočnom dijelu Srbije, podržalo s po 10.000 eura po svakom novozaposlenom, odnosno s ukupno tri milijuna eura.

Gorenje je u Srbiju do sada uložilo 50 milijuna eura, već radi na dvije proizvodne lokacije, u Valjevu je proizvodni centar za hladnjake i zamrzivače, u tvorničkom kompleksu u Staroj Pazovi proizvode se bojleri.

Na novoj će lokaciji u Zaječaru Gorenje postaviti liniju za montažu strojeva za pranje i sušenje rublja, a kako najavljuju iz srbijanskog ministarstva, planira u Zaječaru organizirati i proizvodnju umivaonika koje tvrtka kćer, Gorenje unutarnja oprema, sada proizvodi u Šoštanju u Sloveniji.

Sredinom siječnja Dinkić je potpisao prvi ugovor u ovoj godini za poticanje investicija i to s Grammerom o drugoj fazi investiranje tog njemačkog proizvođača sjedišta za vozila u Srbiji s predviđenim dodatnim ulaganjem 1,07 milijuna eura.

Grammer u Aleksincu planira zapošljavanje novih 211 radnika, a država će svako novo radno mjesto poticati sa 4.000 eura.

Njemački Grammer u Srbiji trenutno zapošljava 515 radnika, a novi investicijski projekt te tvrtke predviđa povećanje proizvodnje materijala i gotovih proizvoda koji će se ugrađivati u nove modele vozila niza proizvođača automobila pri čemu su glavno izvozno tržište zemlje EU-a. (H)