BiH i Srbija potpisale Protokol o priznavanju testova i analiza za industrijske proizvode

Nepriznavanje testova i analiza načinjenih u BiH, odnosno u Srbiji, stvaralo je velike probleme u slobodnom protoku industrijskih proizvoda na granici

BiH i Srbija nakon 17 godina potpisale su Protokol o priznavanju testova i analiza za industrijske proizvode čime je uklonjen problem protoka robe ove vrste, istaknula je Ognjenka Lalović, direktorica Sektora privrede u Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

Lalović je na zajedničkom štandu Privredne komore Republike Srpske i Spoljnotrgovinske komore BiH na 86. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu pojasnila kako je nepriznavanje testova i analiza načinjenih u BiH, odnosno u Srbiji, stvaralo velike probleme u slobodnom protoku industrijskih proizvoda na granici. Potpisivanjem Protokola taj je problem uklonjen.

Ocijenila je kako je na ovaj način riješen terminološki problem koji je opterećivao izvoz piva iz Banja Luke pa će ono nesmetano prelaziti granicu Srbije.

“Na sastancima komisija Srbije i BiH dogovoreno je da se ujednači terminologija tako da pivo iz Banjalučke pivare više neće biti vraćano s granice jer u deklaraciji piše “svijetlo”, a ne “svetlo” pivo. Carinici u Srbiji smatrali su da u deklaraciji treba pisati “svetlo”, pa šleperi s pivom iz Banja Luke nisu mogli prijeći u Srbiju dok se to ne ispravi”, dodala je Lalović Srni.

Podsjetila je da su problemi necarinskih barijera između Srbije i BiH u velikoj mjeri riješeni prije godinu i pol dana kada je BiH ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa s ministarstvom vanjske i unutarnje trgovine i telekomunikacija Srbije počelo rješavati probleme necarinskih barijera.