Banjalučka pivara ostvarila je u prvom kvartalu 2017. godine 519 tisuća KM dobiti, što predstavlja pad u odnosu na rezultat od 1,27 milijuna KM u istom periodu prošle godine

Glavni razlog za ovaj pad je rast direktnih troškova, naročito energenata, kao i promjena u vrijednosti zaliha, navodi se u izjavi uz financijski izvještaj direktora Pivare Nicholasa Pennyja. Također, na profitabilnost je utjecao i dodatni porast troškova marketinga za ulaganja usmjerena u rast i razvoj.

“Očekujemo da će se slika popraviti tijekom godine kako prodaja bude rasla, međutim, opća prijetnja od porasta svih troškova sada predstavlja najveći izazov za društvo i pivarsku industriju u cjelini”, upozorio je Penny.

Banjalučka pivara je u novu godinu ušla s optimizmom i dobro pripremljenim planovima, ali godina nije počela najbolje.

“S obzirom da smo godinu završili bez prevelikih zaliha piva na tržištu, očekivali smo da ćemo godinu započeti s dobrom prodajom u siječnju i veljači. Ali, ovo se nije ostvarilo, prije svega zbog velikih hladnoća, koje su se nastavile i u ožujku”, naveo je Penny.

Osim toga, godina je teška i zbog efekta ogromnih zaliha piva, koje je konkurencija prodavala po sniženim cijenama. Naime, praksa gomilanja velikih zaliha da bi se ispunili godišnji planovi prodaje značila je da se takvoj robi često mora značajno sniziti cijena da bi se prodala prije isteka rokova, što se negativno odrazilo na prodaju u veljači i ožujku.

“Ipak, značajnim obujmom prodaje, koji je ostvaren u ožujku, uspjeli smo nadoknaditi određene gubitke iz prva dva mjeseca”, navodi Penny.

Banjalučka pivara je u siječnju izgubila važan ugovor za uslužno punjenje za Hrvatsku, na osnovu kojeg je prošle godine prodano oko 8.000 hektolitara.

“Radimo na tome da ovu prodaju nadoknadimo putem drugih projekata”, naveo je Penny te dodao da društvo prati zbivanja oko Agrokora, a posebno izloženost Konzumu i drugim važnim kupcima. (SEEbiz)