VijestiZemljaU travnju godišnja stopa inflacije 0,7 posto

U travnju godišnja stopa inflacije 0,7 posto

Potrošačke cijene u Hrvatskoj u travnju su bile za 0,7 posto više nego u istom mjesecu 2018. godine, dok su u odnosu na ožujak više za 0,6 posto, objavio je u srijedu Državni zavod za statistiku (DZS).

To je sporiji rast cijena i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, s obzirom da su u ožujku u odnosu na veljaču potrošačke cijene porasle za jedna posto, a u ožujku je stopa godišnje inflacije iznosila 0,9 posto.

Prema podacima DZS-a, u travnju ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine najviše su, za 4,8 posto, porasle cijene alkoholnih pića i duhana, koje u strukturi potrošačkih cijena imaju udio od 4,9 posto.

Cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva, koje u strukturi potrošačkih cijena imaju udio od 16,4 posto, u travnju su na godišnjoj razini porasle za 3,9 posto. Pritom izrazitiji rast bilježe cijene plina, za 7,2 posto, a što je posljedica povećanja cijena plina za kućanstva od 1. travnja ove godine.

U travnju ove u odnosu na travanj prošle godine cijene prijevoza više su za prosječnih 2,8 posto. Cijene prijevoza u potrošačkoj košarici imaju udio od 12,4 posto, a u okviru njih veći rast bilježe cijene goriva i maziva za osobna prijevozna sredstva, za 4,6 posto na godišnjoj razini.

Po podacima DZS-a, na godišnjoj su razini cijene u restoranima i hotelima porasle za 3,2 posto, cijene rekreacije i kulture za 1,1 posto, cijene pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja kućanstva za jedan posto, obrazovanja za 0,8 posto, a cijene raznih dobara i usluga za 0,1 posto.

Istodobno, cijene hrane i bezalkoholnih pića, s najvećim udjelom u strukturi od 27,8 posto, pale su za 1,7 posto. Pritom najveći pad na godišnjoj razini bilježe cijene voća, za 16,3 posto, a pale su i cijene mesa, za 3,1 posto.

Inače, početkom ove godine s 25 posto na 13 posto snižena je stopa PDV-a na niz prehrambenih proizvoda – svježe ili rashlađeno meso, isporuku živih životinja, ribe, voće i povrće, jaja, mahunasto suho povrće te dječje pelene.

Pad cijena na godišnjoj je razini zabilježen i kod cijena odjeće i obuće, za tri posto, zdravstvenih troškova 1,3 posto i komunikacija 0,4 posto.

Rast cijena na mjesečnoj razini za 0,6 posto
Na mjesečnoj je razini nastavljen rast potrošačkih cijena treći mjesec za redom, u travnju u odnosu na ožujak za 0,6 posto.

Promatrano po glavnim skupinama prema namjeni potrošnje, najviše su u travnju u odnosu na ožujak porasle cijene odjeće i obuće, za 3,7 posto, a pod utjecajem novih kolekcija odjeće i obuće.

Cijene prijevoza na mjesečnoj su razini porasle za 1,6 posto, stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva za 1,2 posto, u restoranima i hotelima za jedna posto, a cijene pokućstva, opreme za kuću i održavanje kućanstva za 0,4 posto.

Na razini kao iz ožujka ostale su cijene alkoholnih pića i duhana, rekreacije i kulture, obrazovanja i zdravstvenih usluga.

Rast indeksa potrošačkih cijena u travnju su u odnosu na ožujak ublažile cijene hrane i bezalkoholnih pića, koje su u prosjeku niže za 0,3 posto, cijene komunikacija za 0,2 posto, i raznih dobara i usluga za 0,1 posto, pokazuju podaci DZS-a.

Analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na danas objavljene podatke o inflaciji napominju kako je prema dosadašnjim podacima razvidno da će cijene energije i hrane determinirati buduća inflatorna kretanja pri čemu će cijene energije ovisiti o kretanjima na svjetskim robnim tržištima.

“Inflacija će i ove godine ostati umjerena te na razini 2019. očekujemo prosječnu godišnju stopu rasta oko jedan posto”, procjenjuju analitičari RBA. (Hina)

Najnovije objave

Grupa Podravka u prvih šest mjeseci 2024. značajno povećala prihode od prodaje i dobit

Prihodi su porasli za 34,1 milijun eura na 380,4 milijuna eura, a neto dobit iz poslovanja iz koje su isključene jednokratne stavke gotovo 50...

izlog

Zonin: Višestoljetna tradicija u vinarstvu

Utemeljeni prije više od 200 godina, vinogradi obitelji Zonin rasli su zajedno s talijanskim vinskim sektorom. Sedma generacija obitelji Zonin daje strastveni doprinos stvaranju...