Bosanskohercegovački brend Natura je u protekloj godini zabilježio porast proizvodnje, ali i izvoza na tržište Europske unije za čak 100%.

brend natura-bih-konzervirano-voce-midiS ovim povećanjem Natura je učvrstila lidersku poziciju kada je riječ o izvozu domaćih proizvoda u segmentu konzerviranog voća i povrća.

Povećanjem proizvodnje, Natura je povećala i otkup sirovine od domaćih poljoprivrednika. Posebno se ističe uzgoj i otkup krastavca kornišona od oko 1500 kooperanata iz Bosne i Hercegovine.

Uzgoj i otkup se vrši preko projekta “USAID Partnerstvo za razvoj agrobiznisa” gdje je tvrtka “Natura food” partner, a najveći investitor u ovaj projekt je kompanija iz dijaspore “Brajlović” GmbH Austria, članica Adriatic Group.

Natura u svom asortimanu ima preko 40 proizvoda iz programa kiselih salata, ajvara i marmelada. Svježe sirovine otkupljene od domaćih proizvođača se prerađuju u roku od 48 sati u dvije bh. tvornice “Natura food” i “Voćar-promet”, te se plasiraju na tržištu Bosne i Hercegovine kroz domaće trgovačke lance.

Pored domaćeg tržišta, Natura se izvozi u 14 zemalja EU. Naturini proizvodi se prodaju u velikim trgovačkim lancima i etno tržištu zemalja Beneluksa, Velike Britanije, Irske, te germanskim i skandinavskim tržištima.

“Natura food” i “Voćar-promet” su članice Adriatic Group iz Beča, koja konstantno investira u bosanskohercegovačku privredu. U 2016. pokrenute su dodatne investicije i podrška domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji, posebno u povećanju uzgoja krastavca kornišona, te uzgoju raznih sorti paprika, namijenjenih vlastitim prerađivačkim kapacitetima. (klix.ba)