Brendovi su u prosincu kraljevi, mijenja se i sadržaj košarica, mesnice su apsolutni pobjednik mjeseca, a rast donose shopperi zrelih godina tj. oni najmanje kupovne moći.

Potrošnja će rasti, potrošnja će rasti manje nego prijašnjih godina, Hrvati na poklone potrošili milijarde kuna… samo su neke od teza koje se svakog prosinca iznova raspravljaju. Prosječno kućanstvo u Hrvatskoj u prosincu povećava potrošnju brzopotrošnih dobara za 16%. Pritom udio promocija u našim košaricama blago raste, najviše u pićima, ali i u košarici hrane, dok u kućnoj kemiji i osobnoj njezi pada.

Izvor: GfK Hrvatska

BRENDOVI POVEĆAVAJU UDJELE
Dok trgovačke marke u posljednjih godinu dana rastu iznad tržišnog prosjeka, za prosinac vrijede neka druga pravila. U prosincu su brendovi kraljevi. Posebno u kategoriji osobne njege u kojoj ostvaruju najveći rast tržišnog udjela. Rastu i u košarici hrane i pića, dok u kućnoj kemiji napreduju istim tempom kao trgovačke marke.

Izvor: GfK Hrvatska

I sadržaj naših košarica u prosincu se mijenja. Najveći rast pripada pjenušcima čija je prodaja u tom periodu devet puta veća nego u ostalim mjesecima. Dječji pjenušci u prosincu ostvare čak 2/3 godišnjeg volumena. Od 15 najbrže rastućih kategorija njih osam pripadaju kategorijama za pripremu slastica. Visoko kotiraju i hladne salate, riblja delikatesa, čokoladna konfekcija te likeri. Zanimljivi su i sastojci za pripremu francuske salate. Konzervirani grašak ima dvostruko veći broj kupaca u prosincu nego u drugim mjesecima, a smrznuti miks za francusku salatu ima čak pet puta više kupaca u prosincu nego u drugim mjesecima. Majoneza, iako se pristojno miješa u svim mjesecima, tijekom prosinca ostvari 18% godišnje prodaje.

Izvor: GfK Hrvatska

ZRELA GENERACIJA
Shopperi zrelih godina najviše povećavaju potrošnju u prosincu. Da, dobro ste pročitali, upravo oni najmanje kupovne moći, oni kojima se u marketinškim kampanjama najmanje obraćamo, oni u prosincu na FMCG potroše čak 23% više novca nego u drugim mjesecima. Potrošnja Milenijalaca i X-era raste 13% odnosno 11%. Rodne razlike također iznenađuju, tj. odsustvo razlike iznenađuje jer muškarci i žene podjednako povećavaju blagdansku potrošnju. Barem kad su brzopotrošna dobra u pitanju.

Izvor: GfK Hrvatska

PREHRAMBENE NAVIKE
Poznavanje sociodemografskih profila osnova je poznavanja profila kupaca. No tu ne treba stati. Jedan od načina profiliranja je poznavanje profila prehrambenih navika. Tako npr. najveće povećanje blagdanske potrošnje pripada Zelenim entuzijastima i Instanterima. Zeleni entuzijasti čine 21% populacije kupaca, kreiraju 23% vrijednosti FMCG tržišta, imaju natprosječnu frekvenciju kupovanja, zastupljeniji su na obali nego na kontinentu, imaju ispodprosječan afinitet prema promocijama, destinacijski formati su im hipermarketi, male trgovine i mesnice te više od prosjeka primjenjuju posebne prehrambene režime (vegetarijanski, intolerancije, smanjenje težine, niski udjeli ugljikohidrata).

Izvor: GfK Hrvatska

MESNICE APSOLUTNI POBJEDNIK
Najveću penetraciju kupovine u prosincu imaju Konzum i Lidl, najveću frekvenciju Studenac, Tommy i Konzum, a najveću vrijednost košarice Kaufland i KTC. Najveći rast vrijednosti blagdanske košarice u odnosu na ostale mjesece u godini pripada Tommyju, Konzumu i Plodinama. Mesnice su apsolutni pobjednik prosinca u kojima prosječna vrijednost košarice raste sa 110 HRK u razdoblju od siječnja do studenog na 256 HRK u prosincu.