Obujam prometa u maloprodaji Europske unije blago je pao u ožujku, dok je u Hrvatskoj njegov rast na mjesečnoj razini znatno usporio, pokazuju podaci europskog ureda za statistiku

Na razini Europske unije sezonski prilagođeni obujam prometa u maloprodaji smanjen je u ožujku za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je porastao 0,7 posto, izračunali su u Eurostatu.

Takav je rezultat proizišao iz 0,4-postotnog smanjenja prometa na benzinskim stanicama. U širokoj kategoriji neprehrambenih proizvoda također je zabilježen pad prometa, za blažih 0,3 posto.

U eurozoni je rast prometa u maloprodaji usporio u ožujku na 0,3 posto, s revidiranih 0,5 posto u prethodnom mjesecu.

Pritom je u kategoriji neprehrambenih proizvoda zabilježen 0,4-postotni rast prometa. Na benzinskim stanicama promet je smanjen 0,3 posto.

Među zemljama EU čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše je u ožujku na mjesečnoj razini smanjen promet u maloprodaji Portugala, za 2,3 posto, te Slovenije i Velike Britanije, za po 2,2 posto, i Finske, za 2,1 posto.

Najviše je porastao promet u maloprodaji Mađarske, za 1,8 posto, Estonije, za 1,6 posto, i Luksemburga, za 1,5 posto.

U Hrvatskoj je promet u maloprodaji u ožujku porastao 0,8 posto u odnosu na veljaču kada je uvećan 2,8 posto.

Ravnomjerni rast maloprodaje u EU na godišnjoj razini
Na godišnjoj je razini kalendarski prilagođen indeks prometa u maloprodaji EU porastao u ožujku za 2,5 posto, nakon revidiranog 2,4-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Najviše je pritom porastao promet u kategoriji neprehrambenih proizvoda, za 3,7 posto, a najmanje promet u specijaliziranim trgovinama motornih goriva, za 0,4 posto.

U eurozoni je indeks prometa u maloprodaji u ožujku na godišnjoj razini porastao 2,3 posto, nakon revidiranog 1,7-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Najveći je skok prometa zabilježen u kategoriji neprehrambenih proizvoda, za 3,1 posto, dok je na benzinskim stanicama promet bio na razini prošlogodišnjeg ožujka.

Sve su zemlje članice, čijim je podacima europski statistički ured raspolagao, u ožujku zabilježile rast prometa u maloprodaji na godišnjoj razini, a najveći Slovenija, za 10,4 posto. Slijedi Rumunjska, s 9,1 posto, te Luksemburg sa 7,8 posto.

U Hrvatskoj je promet u maloprodaji u ožujku porastao 5,7 posto na godišnjoj razini, nakon 5,4-postotnog rasta u prethodnom mjesecu. (Hina)