Prodaja Mercatora hrvatskom Agrokoru ubrizgat će nužno potreban novac u slovenski bankarski sustav, što će pomoći u stabilizaciji zemlje, piše Bloomberg.

Dvije najveće slovenske banke, Nova Ljubljanska banka i Nova kreditna banka Maribor, dio su dioničara koji su prodali 53 posto udjela Agrokoru za 240 milijuna eura.

Slovenija pokušava sve kako bi izbjegla sudbinu šest zemalja eurozone kojima je bila nužna međunarodna pomoć. Plan slovenske vlade je da do kraja ovoga mjeseca dio loših kredita s državnih komercijalnih banaka prebaci na tzv. lošu banku te ih dokapitalizira s 900 milijuna eura i tako otpočne proces njihove sanacije.

Europska komisija taj plan uvjetuje neovisnom vanjskom revizijom stanja u tim bankama.

Premijerka Alenka Bratušek rekla je 5. svibnja kako vladajuća koalicija želi nastaviti s prodajom državnih tvrtki, uključujući i Novu kreditnu banku Maribor.

Bloomberg ističe kako je Agrokor, najveća tvrtka po prihodima u regiji, pristao platiti 120 eura po dionici za Mercator, što je oko pola iznosa koji je bio spreman ponuditi u svom prethodnom pokušaju u jesen 2011., prije eskalacije krize u Sloveniji.

Njihovim spajanjem nastat će najveći maloprodajni lanac u Srednjoj i istočnoj Europi, izuzev Rusije, s godišnjim prihodom od čak sedam milijardi eura. To bi također značilo da zapošljavaju oko 60.000 ljudi, a imaju oko 2600 trgovina.

“Širenje Agrokora u regiji je najbolja vijest za Hrvatsku prije ulaska u EU. S druge strane, to se dešava u najtežem trenutku za Sloveniju od početka njezine samostalnosti”, rekao je Viktor Vresnik, ekonomski analitičar u Europa Press Holdingu za Bloomberg.

Hrvatska se bori da izađe iz recesije koja traje već četiri godine. Inozemne direktne investicije pale su na skoro petinu u odnosu na rekordne 4,2 milijarde dolara u 2008. godini. Kroz fondove EU-a Hrvatska bi trebala povući 10 milijardi eura do 2020. koje vlada premijera Milanovića planira usmjeriti u infrastrukturu, energiju i turizam.

Agrokor još čeka odobrenje regulatora kako bi dovršio preuzimanje, za koje je predviđeno da dovrši do kraja godine. Tada će Todorićeva kompanija biti u obavezi objavljivanja javne ponude za preostale dionice.

Bloomberg podsjeća da, prema tvrdnjama hrvatskih i slovenskih medija, Agrokor neće financirati kupnju klasičnim zaduživanjem, nego će banke ući u kapital novog poduzeća, no to im u Agrokoru nisu htjeli službeno potvrditi. (Tportal.hr)