izvoz-kamioni-ftdSrpski gospodarstvenici potaknuti su da pokrenu plasman svoje robe na hrvatsko tržište posebnim položajem koji imaju na trgovinskim sajmovima u Hrvatskoj. Gospodarska komora Srbije financirat će sudjelovanje brojnih srpskih gospodarstvenika na sajmu u Zagrebu ove godine

Iako su vlade Srbije i Hrvatske posljednjih godina bile usmjerene uglavnom na politiku, poslovni ljudi iz dviju zemalja radili su na jačanju izvozno-uvozne i poslovne suradnje, što je rezultiralo primjetnim gospodarskim rastom za obje zemlje, piše SETimes.

“Ne politički, nego samo gospodarski, ove dvije zemlje mogu pronaći rješenje problema koji ih opterećuju”, rekao je Milan Janković, predsjednik Gospodarske komore Srbije, na sastanku komore 15. ožujka u Beogradu.

Milivoje Kocić, predsjednik Udruge gospodarstvenika Rakovice, izjavio je nakon sastanka u Beogradu da su tvrtke iz Rakovice povećale zanimanje za ulaganje u Hrvatsku. Rekao je da će gospodarstvenici iz Srbije imati poseban štand na predstojećem travanjskom poslovnom sajmu u Zagrebu.

“Obavijestio sam sve svoje gospodarstvenike o poslovnim uvjetima i mogu reći da su mnogi zainteresirani. Tvrtke koje su pokazale zanimanje bave se proizvodnjom opreme za bebe, elektro-materijalima i hotelskim uslugama. Ova vrsta suradnje između dviju zemalja sigurno će biti plodna”, rekao je Kocić.

Manje od desetak malih srpskih poduzeća posluje u Hrvatskoj. Međutim, više od 200 hrvatskih tvrtki posluje u Srbiji.

Srpski gospodarstvenici potaknuti su da pokrenu plasman svoje robe na hrvatsko tržište posebnim položajem koji imaju na trgovinskim sajmovima u Hrvatskoj.

Janković je najavio da će komora financirati sudjelovanje brojnih srpskih gospodarstvenika na sajmu u Zagrebu ove godine.

“Njima će biti ponuđena niža cijena za zakup izložbenog prostora, dodatno sniženje za izlaganja, i posebne cijene ulaznica za posjet sajmu. Broj izlagača iz Srbije je u prethodnom razdoblju bio zanemariv, dok je prije sukoba koji je trajao od 1990. do 1995. godine njihov udjel stalno iznosio 15 posto. Iskreno, mislimo da će ova suradnja biti čak i bolja u budućnosti i da je ovo samo početak dobrih rezultata”, izjavila je Nataša Mrđen, glasnogovornica sajma.

Trgovinska razmjena između dviju zemalja iznosila je 2011. godine 700,806 milijuna eura u izvozno-uvoznim prihodima, 26,7 posto više nego u 2010. godini.

Hrvatske tvrtke najviše izvoze lož ulje i ulje od bitumenskih materijala, boce, staklenke, lonce, proizvode i ambalažu za transport robe te cigarete. Hrvatska iz Srbije uvozi željezo i čelik, obojene metale, voće, povrće i odjeću.

Jedan od najvećih ulagača u Srbiji, hrvatska Nexe Grupa, ima pet tvornica koje u toj zemlji proizvode cigle, vapno, crijep i cement. Nexe Grupa je uložila oko 100 milijuna eura u Srbiji i trenutačno zapošljava više od 800 radnika.

Ivan Ergović, glavni direktor Nexe Grupe, izjavio je da su susjedne zemlje najočiglednije tržište za širenje poslovanja.

“Manji porezi, niži troškovi radne snage, niske cijene energije – to su stvari koje Srbiju čine povoljnom destinacijom za ulaganja. S druge strane, postoje otežavajuće okolnosti na srpskom tržištu su mala kupovna moć, devalvacija tečaja i inflacija”, rekao je Ergović dodajući kako je politička stabilnost preduvjet za ulaganje.

“Odgovornost je uglavnom na političarima koji donose odluke koje osiguravaju političku stabilnost i stvaraju okruženje i uvjete za rast, što potiče ulaganja na tržištu i zapošljavanje te jamči jednake uvjete za sve”, istaknuo je Ergović. (Bankamagazin)