bomboni leaflet ftd 777Najaktivniji proizvođači u promociji bombona putem kataloga trgovaca su Kraš i Kandit, a najviše objava o proizvodima kategorije našlo se u katalozima Kauflanda i Metroa

U okviru analize kretanja u kategoriji “Bomboni” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga trgovaca promatrano kroz broj promocija i bruto oglasnu vrijednost (GAV – Gross Advertising Value).

lead1Broj promocija pritom otkriva kvantitativni odnos u kategoriji, dok bruto oglasna vrijednost predstavlja kvalitetu oglašavanja, a čine ju osnovni parametri: pozicija u letku, veličina objave u cm2, format i bruto domet letka.

GUMENI BOMBONI HIT
U oglašavanju kategorije bombona u katalozima i lecima trgovaca vodeća vrsta su bomboni za žvakanje koji su u prvih osam mjeseci ove godine ostvarili 37% udjela u ukupnom oglašavanju kategorije, no to je i dalje 2% manje nego što je ostvareno lani u istom periodu.

broj promocija i GAV - vrste bombonaKvaliteta oglašavanja (GAV) ovih bombona je unatoč tome porasla za jedan postotni poen zaustavivši se na udjelu od 30%. Razni bomboni su drugoplasirana vrsta koja je ove godine u promatranom periodu zabilježila 29% udjela po broju promocija, što je pad od 3% u odnosu na lani, a isto toliko je smanjen i njihov GAV koji je na kraju ovogodišnjeg kolovoza iznosio 27%.

Slobodno možemo reći da su ove godine pravi hit bili gumeni bomboni koji su ostvarili izniman rast. Ova vrsta bombona, naime, svoj je udio po broju promocija povećala s lanjskih 20% na trenutnih 25%, a GAV s 27% na 32%.

Ostale vrste imaju značajno manje udjele. Čokoladne dražeje imaju 4% po broju promocija (lani 5%) te 8% po kvaliteti oglašavanja (lani 10%). Voćni žele bomboni zadržali su lanjskih 3% broja promocija, koliko drže i u GAV-u, ali s padom od 1% u odnosu na lani. Dražeje su na začelju s 1% broja promocija, koliko su imale i lani, no ovogodišnji GAV se istopio (0%) premda su i lani držale mršavih 1% udjela po ovom pokazatelju.

KRAŠ VODI KATEGORIJU
Pregled prisutnosti proizvođača pokazuje da je Kraš u vrlo ugodnom vodstvu. Naime, po broju promocija u prvih osam mjeseci 2015. ostvario je udio u kategoriji od 29%, što je 4% više nego lani u istom razdoblju, dok je kvalitetu oglašavanja povećao za 3% na ukupno 21%.

broj promocija i GAV - proizvodaciDrugo mjesto zauzima Kandit koji je za 3% smanjio svoj udio po broju promocija na 10%, a isto toliko povećao svoj GAV na ukupno 8%. Sljedeći je Haribo koji je po oba parametra kliznuo za 1% pa je po broju promocija ostvario 6%, a po GAV-u 9%.

Snažan pad bilježi Lidl sa svojim privatnim markama bombona koje su ove godine po broju promocija zauzele 2% udjela (znatno manje nego lanjskih 6%), a još je izraženiji pad u kvaliteti oglašavanja: s lanjskih 18% na sadašnjih 7%.

Žito je, unatoč malom udjelu, bilježilo pozitivan trend: po GAV-u je ostalo na prošlogodišnjih 2% istodobno povećavši broj promocija s 3% na 5%. Metro je sa svojim bombonima ostvario identičan rezultat kao i prošle godine: 3% po broju promocija i 0% po GAV-u.

TRGOVCI I BRENDOVI
Kaufland i Metro Cash&Carry u prvih su osam mjeseci 2015. godine vodeći trgovački lanci po broju promocija kategorije bombona (oba imaju udio od 16%). Treće i četvrto mjesto s 13% drže KTC i Tommy, a potom dolaze Plodine (9%), Billa (8%), Lidl (7%), Konzum (7%), Interspar (6%) i Spar (6%).

top 10 trgovackih lanaca , broj promocijaVažno je naglasiti kako se trgovački lanac Spar promatra u dvije odvojene kategorije kataloga koje objavljuje za svoje hipermarkete Interspar te supermarkete Spar.

podjela prema tipu proizvodaNa kraju, obratimo li pažnju na podjelu prema tipu proizvoda, vidimo kako su brendovi u 2015. godini značajno unaprijedili svoju poziciju u ovoj kategoriji. Tako je broj promocija koje su objavljene od strane brendova u prvih osam mjeseci povećan na 92% (+6% u odnosu na lani), dok je GAV ostvario skok od 13% na ukupno 89% udjela.

Trgovačke marke su, shodno tome, na kraju kolovoza 2015. godine imale udio od 8% po broju promocija te 11% po kvaliteti oglašavanja.

Erlanda Ivić-Mandić
e.ivic@focusmr.com
Marko Havaši
mhavasi@hr.focusmr.com
focusmr_logo