Brendovi našeg djetinjstva: Slatka sjećanja iz Leda

Prvi sladoled Snjeguljica proizveden je 1958. godine, a njena receptura i izgled nepromijenjeni su do danas

Za najdražu slasticu na svijetu legenda kaže da povijest sladoleda seže čak 400 godina prije nove ere kada su Perzijanci miješali snijeg i led sa sokom od grožđa, ruže, cvijetom šafrana, na taj način spravljajući slasticu koja se u ljetnim mjesecima posluživala samo kraljevima i pratećoj eliti.

ledo-snjeguljicaKinezi su poznavali recepturu koja je vjerojatno najbliža današnjem sladoledu. Namirnica koja se pripremala od mlijeka i riže oduševila je svjetskog putnika Korčulanina Marka Pola koji je nakon povratka s Dalekog istoka krajem 13. stoljeća prvi pisao o ledenoj slastici koja je služena na dvoru Kublaj-Kana.

Prema njegovim receptima sladoled se počeo pripremati na talijanskom dvoru, zatim francuskom i engleskom pa je stigao sve do Amerike gdje se, naravno, prvo počeo i masovno proizvoditi.

VJEČNA SNJEGULJICA
U Hrvatskoj se sladoled u prvoj polovici dvadesetog stoljeća proizvodio u privatnim slastičarnicama i kavanama, dok je industrijska proizvodnja sladoleda započela 1958. godine kada se u jednom od pogona tadašnje Zagrebačke mljekare počeo proizvoditi sladoled na štapiću, svima dobro poznata Snjeguljica.

ledo-vremeplov-midiI danas miljenica brojnih sladoledokusaca, Snjeguljica je zadržala svoj popularan izgled i jednostavan sastav vanilije i hrskavog kakao preljeva, dok je svoju privlačnost održavala povremenom primjenom modernijeg ruha, tj. ambalaže.

Iste godine proizvedeno je prvih 50 tona industrijskog sladoleda u Hrvatskoj, a već iduće na tržište je plasirano 2 milijuna komada sladoleda na štapiću.

MEDO LEDO
Pet godina kasnije količina proizvodnje se udeseterostručila i popela na tadašnjih vrtoglavih 20 milijuna sladoleda na štapiću. S povećanjem volumena proizvodnje pogon u sklopu Zagrebačke mljekare postaje premalen pa se u rujnu 1965. godine otvara nova, tehnološki znatno opremljenija tvornica koja dobiva naziv Ledo i prepoznatljivu maskotu polarnog medvjeda.

U novom pogonu, osim popularnog štapića, počeo se proizvoditi i sladoled u čašici, kornetu, u obliku bloka, torte…

Posao proizvodnje i prodaje sladoleda vrlo se brzo širio pa se kroz izvjesno vrijeme pojavila potreba za izgradnjom nove moderne tvornice koja je s radom počela 1983. godine te potom u nekoliko navrata prolazila faze modernizacije i unapređenja.

Danas je Ledo najveći proizvođač industrijskog sladoleda i najveći distributer smrznute hrane u regiji, čiji proizvodi uvijek bude slatka sjećanja i potiču na nove doživljaje sladokusne ugode.

Marketing Ledo