Brendovi našeg djetinjstva: Eva iz srca mora u srca potrošača

Jedan od pionira u komunikaciji domaćih proizvoda putem televizije, brend Eva i njegov zaštitni znak – snažni, simpatični morž s mornarskom majicom i kapom – trajno je urezan u svijest ljubitelja sardina i drugih ribljih proizvoda.

Proizvodi pod brendom Eva prisutni su na tržištima Hrvatske i jugoistočne Europe više od 40 godina. Zanimljivo je istaknuti da je Eva bila jedan od pionira u komunikaciji domaćih brendova putem televizije.

Kratki animirani TV spotovi s likom snažnog, simpatičnog morža u mornarskoj majici i kapi, postigli su veliku popularnost i postali jedan od zaštitnih znakova koji se i danas vežu uz brend Eva.

Nakon niza godina prisutnosti na tržištu, Eva postaje jedan od najjačih regionalnih brendova u ribljim konzervama i sinonim za sardine.

POVRATAK STAROG SJAJA
Jedno duže vrijeme Eva nije imala značajniju marketinšku podršku te je ova uspješna i vrlo poznata marka pomalo počela padati u zaborav. Podravka je 2006. godine kupila brend Eva od zadarske Adrije te od tada započinje njegov proces revitalizacije i uspješnog povratka na tržište.

Godinu dana po integriranju brenda Eva u Podravkin portfelj, s medijskom kampanjom pod nazivom “Vratija se Šime”, uslijedio je veliki povratak Eve na tržište Hrvatske i regije.

Omiljeni morž, nakon dugo godina, potrošačima donosi svježu ribu iz morskih dubina, u novoj, redizajniranoj ambalaži plave boje koja, uz morža, postaje jedan od najprepoznatljivijih elemenata brenda.

Nakon uspješnog povratka na regionalna tržišta, uslijedilo je otvaranje tržišta Mađarske i Slovačke gdje su u vrlo kratkom vremenu ostvareni značajni prodajni rezultati.

Iako na tim tržištima potrošači nisu imali iskustva s ovim brendom, inovativnim marketinškim konceptima osvojeni su mnogobrojni potrošači te Eva postaje jedan od najprepoznatljivijih brendova u kategoriji konzervirane ribe.

Kontinuiranim ulaganjem u Evu zadnjih pet godina, Podravka je vratila sjaj ovom skoro zaboravljenom brendu, učinivši ga jednim od nositelja organskog rasta.

IZ JADRANA U SVIJET
Preko 70% prodaje Eva proizvoda ostvaruje se na inozemnim tržištima. Asortiman Eve danas se može pronaći na deset tržišta, uključujući i prekooceanske zemlje poput SAD-a.

Najprodavaniji proizvod u asortimanu je sardina u biljnom ulju, slijede ostali sardinski proizvodi s raznim okusima te tuna fileti u biljnom ulju u pakiranjima od 115 g.

Na tržištima središnje Europe, uvažavajući lokalne okuse i navike potrošnje, Eva ulazi u segment tzv. baltičke ribe nudeći potrošačima visokokvalitetne skuše, haringe i sprote u ovalnim limenkama.

S rastućim trendom konzumacije tune i Eva sve snažnije ulazi u taj segment. Posljednjih godina fokus je na intenzivnijem razvoju novih proizvoda iz segmenta tuna salata i tuna namaza, namijenjenih primarno mlađim dobnim skupinama.

NOVO IZ EVA RIZNICE
Brend Eva ima izrazito pozitivan imidž kod potrošača i za vjerovati je da će im dobroćudan i simpatičan morž u godinama koje dolaze priređivati još mnogobrojna ugodna iznenađenja iz srca mora.

Za početak, iz marketinga Podravke najavljuju novu poslasticu iz bogate Eva riznice – Sardine s češnjakom i peršinom u pakiranju od 115 grama.

Pritom su uvjereni kako će potrošači i ovaj put biti oduševljeni s novim proizvodom te da će istinski uživati u kombinaciji okusa i mirisa koji donose dašak Jadranskog mora na njihov stol u ove hladne, zimske dane.