Broj zaposlenih u Europskoj uniji i eurozoni u prvom je tromjesečju 2016. godine uvećan za daljnjih 0,3 posto prema tromjesečju ranije, pa je dosegnuo najviše razine od druge polovine 2008. godine, pokazali su najnoviji sezonski prilagođeni podaci Eurostata.

zaposleni-u-europi-midiU prvom je tromjesečju 2016. godine u 28-članom EU bilo 231,3 milijuna zaposlenih muškaraca i žena, od čega 152,6 milijuna u eurozoni, procijenili su u Eurostatu. To je najveći broj zaposlenih u 28-članom EU od trećeg tromjesečja 2008. godine, a u eurozoni od četvrtog kvartala te iste godine, navodi se u utorak objavljenom izvješću Eurostata.

Tempo rasta na tromjesečnoj razini ostao je više-manje nepromijenjen u usporedbi s četvrtim kvartalom 2015. godine, kada je broj zaposlenih u EU uvećan za 0,4 posto a u eurozoni za 0,3 posto,

U usporedbi s prvim tromjesečjem prošle godine, broj zaposlenih u EU uvećan je za 1,4 posto, a u istom postotku uvećan je i na razini 19-člane eurozone. U četvrtom kvartalu 2015. godine, prema istom razdoblju godine ranije, zaposlenost u EU porasla je za 1,3 posto, a u eurozoni za 1,2 posto.

Među 28 zemalja članica čiji su podaci raspoloživi Eurostatu najizrazitiji rast zaposlenosti u prvom je kvartalu ove godine u odnosu na prethodno tromjesečje zabilježen u Češkoj, za 1,5 posto. U stopu ju slijede Litva i Mađarska, gdje je broj zaposlenih porastao za 1,3 odnosno jedan posto.

S druge strane, najveći pad zaposlenosti zabilježen je u Poljskoj, za 0,5 posto, a slijede Grčka, Latvija i Nizozemska, s padom broja zaposlenih za 0,1 posto.

Za Hrvatsku odgovarajući podaci o broju zaposlenih nisu bili raspoloživi, napominje se u izvješću europskog statističkog ureda.

U usporedbi s prvim kvartalom prošle godine, daleko najveći rast broja zaposlenih u prva tri ovogodišnja mjeseca imala je Malta, za 3,7 posto. Slijede Španjolska, s rastom za 3,2 posto, te Luksemburg i Mađarska, s povećanjem broja zaposlenih od po 2,9 posto.

Na godišnjoj razini pad broja zaposlenih zabilježen je samo u Rumunjskoj, i to za 0,5 posto. (hr.n1info.com)