Broj zaposlenih pao na 1,402 milijuna

nezaposleni-zaposleni-posao-midiPrema posljednjim podacima DZS-a, broj ukupno zaposlenih osoba u rujnu se smanjio na 1,402 milijuna zabilježivši mjesečni pad drugi mjesec zaredom.

Tako se u promatranom mjesecu broj ukupno zaposlenih osoba smanjio za gotovo 11 tisuća osoba odnosno 0,8%.

Nadalje, prema privremenim podacima DZS-a, od početka ove godine vidljiv je trend pada broja zaposlenih na godišnjoj razini.

Tako je u rujnu ukupan broj zaposlenih u odnosu na isti mjesec prošle godine niži za 15.844 osoba što predstavlja godišnji pad od 1,1%. U istom promatranom mjesecu, prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), ukupan broj osiguranika zabilježio je također pad na mjesečnoj razini dok je na godišnjoj razini zabilježen rast.

Podsjetimo da značajne metodološke razlike ne dopuštaju usporedivost podataka iz dvaju navedenih izvora, no ipak ukazuju na istovjetne trendove na mjesečnoj razini. Tako je prema posljednjim podacima HZMO-a u rujnu broj osiguranika tj. obveznika plaćanja doprinosa za mirovinsko osiguranje smanjen na 1,489 milijuna što je za 13,1 tisuća osiguranika manje u usporedbi s prethodnim mjesecom (-0,9%).

Time je drugi mjesec zaredom zabilježen pad broja osiguranika na mjesečnoj razini, ali je potvrđen i trend rasta na godišnjoj razini za preko 29 tisuća (+2,0%) koji je neprekidno prisutan od ožujka prošle godine.

“Mjesečno smanjenje zaposlenosti najvećim je dijelom rezultat sezonskih kretanja odnosno smanjenja broja zaposlenih u turizmu, na što ukazuju i DZS-ovi podaci o broju zaposlenih u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane gdje je u rujnu također zabilježen pad od 0,9% u odnosu na kolovoz. Završetkom središnje turističke sezone već uobičajeno tijekom jesenskih mjeseci počinju se intenzivirati negativna kretanja na tržištu rada. Ipak, zahvaljujući snažnom pozitivnom učinku ponajprije u segmentu sezonskog zapošljavanja (prvenstveno potaknutog rastućom potražnjom za turističkim djelatnicima), na razini cijele 2016. godine očekujemo vidljiva poboljšanja u pokazateljima (ne)zaposlenosti u odnosu na prethodnu godinu”, objavili su RBA analitičari. (poslovnipuls.com)

Prethodni članakCoca-Cola Company predstavila božićnu kampanju diljem Amerike
Sljedeći članakIBM, nakon Googlea i Facebooka, najavio ulaganja u Britaniji