Budućnost proizvodnje duhana u navodnjavanju

navodnjavano-polje-duhana-u-podraviniObilaskom duhanskih polja u Podravini završeni su ovogodišnji dvodnevni Dani polja duhana, što su po trinaesti put održani u organizaciji virovitičke tvrtke Hrvatski duhani iz sastava rovinjske Adris grupe.

Na manifestaciji je sudjelovalo više od 30 domaćih i stranih poslovnih partnera Hrvatskih duhana iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Italije, Mađarske, Makedonije, Nizozemske, Njemačke, Poljske, SAD-a, Singapura i Srbije te oko 100 proizvođača duhana sa sirovinskog područja Hrvatskih duhana u Podravini i Slavoniji.

Sudionici Dana polja duhana na duhanskim poljima u Podravini upoznali su se s rezultatima proizvodnje i novim dostignućima u oplemenjivanju sorti duhana, tehnologiji proizvodnje s navodnjavanjem kap po kap i sušenju duhana s energentom drvne biomase, ističe se u priopćenju Adris grupe.

U ovogodišnjoj proizvodnji duhana bilo je planirano proizvesti 10.500 tona duhana na proizvodnim površinama od 4578 hektara. Međutim, zbog ekstremne suše na pjeskovitim tlima u Podravini urod bi mogao biti manji i do 18 posto ukoliko se sušno razdoblje nastavi i tijekom rujnu, upozoravaju iz Adrisa.

Stoga su agronomski stručnjaci za duhan iz Hrvatskih duhana pozvali svoje proizvođače da navodnjavaju duhanska polja i izbjegnu rizik od suše uz povećanje uroda od 3,5 do 4 tone po hektaru duhana. Ove godine od ukupnih proizvodnih površina pod duhanom navodnjava se sustavom kap na kap tek 55 hektara.

“Sudeći prema interesu proizvođača duhana u što skorije vrijeme, prvenstveno u Podravini, moglo bi se navodnjavati i oko 1000 hektara pod duhanom. Uz zamjenu skupih fosilnih goriva u sušnicama za duhan, što sada primjenjuju 43 proizvođača od njih oko 1000, znatno jeftinijim i obnovljivim energentom drvnom biomasom jedino je moguće osigurati konkurentnost i daljnju budućnost hrvatske primarne proizvodnje duhana”, poruka je ovogodišnjih Dana polja duhana.

Prethodni članakCarrefour smanjio gubitak u prvom polugodištu
Sljedeći članakPlidenta ProSensitive smanjuje preosjetljivost zubi za 40%