Supermarketi francuskog Carrefoura do kraja bi godine trebali biti otvoreni u Beogradu i Novom Sadu, prenose bugarski mediji.

Direktor Carrefoura za Bugarsku i Srbiju, Miloš Ristić, izjavio je za bugarski poslovni portal Investor.bg da je tržište u toj zemlji stabilnije i funkcionalnije nego u drugim državama regije. Francuski lanac će, prema Ristićevim najavama, ove godine u Bugarskoj otvoriti tri nova objekta, u koje će biti uloženo oko 12 milijuna eura.

Bugarski portal podsjeća da Carrefour trenutno ima 723 prodavnice u Grčkoj, 19 u Albaniji (nakon preuzimanja lanca Euromax), 17 na Cipru i jedan u Makedoniji. Do kraja ove godine planira se ulazak na tržište Srbije sa supermarketima u Beogradu i Novom Sadu, piše Investor.bg navodeći da će se ekspanzija provesti preko kompanije “CMB Bugarska”.

Kako navodi portal Franchising.rs, francuski “Carrefour” na Balkanu posluje kroz franšizu, a nositelj master franšize za zemlje ove regije je grčka kompanija “Marinopoulos grupa”, koja je do 2012. godine imala zajedničko poduzeće s matičnom kompanijom “Carrefoura” – “CM Balkans”.

Kao dio “CM Balkansa”, 2007. je osnovana kompanija “CMB Bugarska”, koja je od 2010. zadužena za širenje i razvoj brenda na području Balkana, podsjeća Franchising.rs.

Pre nego što je imenovan za direktora “Carrefoura” za Bugarsku i Srbiju, Miloš Ristić je bio izvršni direktor kompanije “Delta Maxi”, odnosno potpredsjednik kompanije “Delhaize Srbija, BIH i Crna Gora” zadužen za nabavu, opskrbu i kvalitetu.

Prve službene informacije o dolasku “Carrefoura” u Srbiju došle su upravo iz “Delte”, kada je kompanija Miroslava Miškovića u veljači prošle godine objavila da je s francuskim trgovačkim lancem postigla dogovor o otvaranju hipermarketa u budućem trgovačkom centru “Delta planet” na Autokomandi u Beogradu.

Generalni direktor tvrtke “Delta Real Estate” Vojislav Glavinić tada je izjavio i da je dogovoreno da “Delta” i “Carrefour” zajedno nastupe i na drugim lokacijama.

U međuvremenu se pojavila i neslužbena informacija da će “Carrefour” otvoriti hipermarket i u okviru stambeno-komercijalnog kompleksa koji Građevinsko poduzeće “Napred” planira izgraditi u Novom Beogradu.

Iako se 2015. godina spominje kao rok kada bi i jedan i drugi kompleks mogli biti otvoreni, izgradnja ovih objekata još nije počela i zasad nema službenih informacija o početku njihove realizacije.

Ministar vanjske i unutarnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić je, s druge strane, krajem prošle godine izjavio da nema informacija o planovima francuskog “Carrefoura” u Srbiji. (B92)