Atlantic grupa i Institut Ruđer Bošković (IRB) zajedno će razvijati novi niskokalorični vitaminski napitak Cedevita Functional OTG, a projekt, ukupno vrijedan 19 milijuna kuna s 10,8 milijuna kuna sufinanciran je bespovratnim sredstvima EU fondova, rečeno je u utorak na predstavljanju projekta.

Direktorica Odjela istraživanja i razvoja tvrtke Cedevita Nevenka Vrač rekla je kako je novi proizvod namijenjen “on-the-go” segmentu, novoj kategoriji potrošača koji se hrane u pokretu i vole trendi proizvode.

Nova Cedevita imat će novo pakiranje, novi čep, te veću mogućnost za reciklažu. U odnosu na postojeću koja, kazala je Vrač, već ima 40 posto manje šećera u odnosu na slična pića, Cedevita Functional imat će 50 posto manje šećera.

Na proizvodu će raditi 20 znanstvenika iz dva zavoda IRB-a i Cedevite, rekao je predstojnik Zavoda za molekularnu medicinu IRB-a Tihomir Balog.

Predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi naveo je kako je Cedevita jedna od dugogodišnjih perjanica te grupe.

“To je jedna od tri najvažnije marke od svih robnih marki koje se kupuju i vole od Slovenije do Makedonije. Svaki iskorak s Cedevitom za nas je jako važan. Ovaj projekt koji radimo u suradnji s IRB-om, a gdje, kroz Ministarstvo gospodarstva povlačimo sredstva EU-a, nama je važan iz više razloga. Radimo na proizvodu koji je kompletno u skladu s novih trendovima, proizvod će biti funkcionalan i zdrav”, rekao je Tedeschi.

Ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić ocijenila je kako je riječ o primjeru dobre suradnje gospodarstva i znanstveno-istraživačke zajednice na inovaciji postojećeg proizvoda odnosno bitnoj sastavnici gospodarskog rasta, a to je prenošenje znanstveno- istraživačkog rada u gospodarstvo.

“U odnosu na cjelokupno raspoloživa sredstva za tu namjenu koja iznose 100 milijuna eura, do sada je doneseno 15 odluka o financiranju, odnosno voditelji 15 projekata obaviješteni su da su sredstva dobili. U pripremi su još četiri projekta što znači da od 100 milijuna eura očekujem da će do kraja ovog mjeseca biti raspodijeljeno 260 milijuna kuna”, kazala je Dalić.

Dodala je da je aktivan i poziv Ministarstva gospodarstva usmjeren na centre kompetentnosti, u iznosu od 760 milijuna kuna, koji predstavljaju platformu za male i srednje poduzetnike, jedinice lokalne samouprave i znanstveno istraživačke institucije da se mogu zajednički usmjeriti na inovacije. (Hina)