25.2 C
Zagreb
Četvrtak, 18. srpnja 2024., 22:18
KategorijeLeaflet reportBezalkoholna pića - Leaflet report: Vindija na čelu poretka

Bezalkoholna pića – Leaflet report: Vindija na čelu poretka

bezalkoholna-pica-leaflet-report-ftd 777Vindija je u zadnjih 12 mjeseci unaprijedila svoj udio za 1% te je na kraju ovogodišnjeg travnja zauzimala skoro petinu oglašavanja, dok se sa svojim brendovima Vindi i Fis pozicionirala na prvu i treću poziciju u poretku vodećih marki

U okviru analize kretanja u kategorijama bezalkoholnih pića pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca. Čimbenici analize su broj promocija, kao pokazatelj kvantitete oglašavanja, te bruto oglasna vrijednost (GAV – Gross Advertising Value).

bezalkoholna-pica-leaflet-bulletBruto oglasna vrijednost prikazuje kvalitetu oglašavanja, a čine ju osnovni parametri: pozicija u letku, veličina objave u cm2, format i bruto domet letka.

Analiza se odnosi na period svibanj 2015. – travanj 2016. u usporedbi s prethodnih 12 mjeseci (MAT razdoblje) te obuhvaća kretanja prema kvantitativnom pokazatelju broja promocija.

U promatranom dvogodišnjem razdoblju u katalozima i letcima trgovaca nastupilo je 110 proizvođača bezalkoholnih pića (trgovce koji stavljaju proizvode na tržište promatramo kao proizvođače), te je pritom komunicirano 235 marki (proizvođačkih i trgovačkih).

PROIZVOĐAČI I BRENDOVI
Vodeći proizvođač je Vindija koja je u zadnjih 12 mjeseci unaprijedila svoj udio za 1% te je na kraju ovogodišnjeg travnja zauzimala skoro petinu oglašavanja (19%), što je dosta jasno izdvaja od ostatka konkurencije koja se natiskala iza nje.

Drugoplasirana je Maraska s 11% udjela i rastom za 1 postotni poen, dok treće mjesto s 8% udjela dijele Coca-Cola, koja je u odnosu na prethodnih 12 mjeseci izgubila 2% udjela, te Jamnica, koja je u isto vrijeme porasla za 1%. Slijedi Podravka koja je zadržala svojih 5% kvantitativnog udjela te Stanić Beverages koji na međugodišnjoj razini bilježi smanjenje udjela s 5% na 4%.

udjeli-vodecih-marki-u-broju-promocijaPremda je pao za 1%, Vindi (Vindija) je i dalje vodeći brend u kategoriji bezalkoholnih pića s 24% udjela, a slijedi ga Maraska s 20% i rastom od 1% na međugodišnjoj razini, dok je trećeplasirani Fis (Vindija) povećao svoj udio za 2% te sada zauzima ukupno 14% ukupnoga broja oglasa. Slijede tri oglašivača sa 7% udjela – Coca-Cola, Cedevita i Lero (Podravka) – s tom razlikom što je u usporedbi s prethodnih 12 mjeseci Coca-Cola izgubila 3%, a Cedevita 1%, dok je Lero povećao svoj udio za 2%.

Iza njih smjestili su se To (Stanić Beverages) i Fructal sa 6% udjela pri čemu je brend To ostao na istoj razini kao i lani, dok je Fructal za 2% unaprijedio svoju oglasnu prisutnost. Listu zaključuju Juicy (Stanić Beverages) koji je zadržao prošlogodišnjih 5% te Cockta (Droga Kolinska) koja je svoj udio minimalno smanjila te sada zauzima 4% udjela u broju promocija.

KAUFLAND ZVIJEZDA
Sa sjajnim rastom od 8% Kaufland se probio na prvo mjesto u poretku trgovaca s 19% udjela, a drugo mjesto s 12% dijele Billa (-1% u odnosu na lani) te KTC (+2% u odnosu na lani).

omjer-proizvodackih-trgovackih-marki-u-broju-promocijaČetvrte su Plodine s 10% i rastom od 1% na međugodišnjoj razini, dok su Interspar i Spar (po Focusovoj klasifikaciji promatraju se odvojeno, premda je riječ o istom trgovačkom lancu), te Tommy i Konzum imali po 9% udjela u broju promocija.

Nitko od ova četiri trgovca nije imao pozitivan trend u odnosu na prethodnih 12 mjeseci, jedino je Konzum ostao na istoj razini. Deveti je Metro koji je izgubio 3% udjela te je na kraju travnja zauzimao 8%, dok je NTL na zadnjem mjestu izgubio 2% i sada drži udio od 4%.

Već je uvriježeno da u svakoj analizi komentiramo kako snižena cijena prodaje proizvod. To pokazuje analiza korištenih tipova oglasa jer i u ovoj kategoriji bilježimo rast “X%cheaper” promocije koja komunicira sniženu cijenu i to za 10% pa se može reći kako je svaki drugi oglas bezalkoholnih pića pripadao ovom tipu promocije (udio iznosi 48%).

Obični oglas koji komunicira samo sliku i cijenu – “(blank)” – istodobno je izgubio 8% te sada drži 43% udjela, dok su ostali tipovi promocije smanjeni s 11% na 9%. Na kraju, primjetan je i blagi pad udjela trgovačkih marki koje drže 10% udjela, što je 2% manje nego lani, dok su proizvođačke marke okupirale 90% udjela u broju promocija.

ivic-mandic-havasi-focus-potpis

Najnovije objave

Povodom Svjetskog dana sladoleda Ledo otvorio Kornet želja

Posjetitelji su tijekom izložbe Kornetu želja prišapnuli svoje želje za povratkom nekih legendarnih sladoleda, ali i ponudili ideje za nove okuse Ususret Svjetskom danu sladoleda,...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...