Tvornica ulja Čepin od ponedjeljka u trgovine će ponovno plasirati Čepinsko ulje, robnu marku po kojoj je ova državna tvrtka do sada bila najpoznatija.

Posljednje godine uljara je zbog financijskih problema samo uslužno prerađivala uljarice i proizvodila za druga velika poduzeća. Nova uprava želi svoje ulje na policama već od ponedjeljka, potvrdio je Stjepan Komar, izvršni direktor tvrtke.

“Za sada samo smo najavili dolazak Čepinskog ulja u trgovine, a o ostalim planovima ćemo govoriti kada krene otprema”, izjavio je Komar tportalu.

Država je u kolovozu pokušavala prodati tvrtku, ali taj proces je produljen. Za sada su za privatizaciju zainteresirani američka američka kompanija PS International North Carolina, slovački Envien i osječka tvrtka Mambo, koja djeluje u sastavu Žito grupe.

Sada se čekaju obvezujuće ponude koje zainteresirani kupci trebaju dostaviti do 20. siječnja 2013. godine.

Predsjednik uprave Ivica Vrkić medijima je u listopadu izjavio da je potencijalni američki kupac zainteresiran za ulaganje u sredstava za nabavu uljarica za proizvodnju ulja. PS International North Carolina već je surađivala s čepinskom uljarom nedavnom preradom 3000 tona uljane repice u ulje za potrebe proizvođača biodizela.

Država je u posljednjih desetak godina u modernizaciju uljare uložila preko 320 milijuna kuna. Dnevni kapaciteti prerade iznose 500 tona sirovine i 100 tona proizvedenog rafiniranog ulja. Na godišnjoj razini može se preraditi 135 tisuća tona uljarica.

Tvornica u Čepinu objedinjuje postrojenja za deguminaciju i rafinaciju deguminiranog ulja, recirkulaciju rashladnih voda, predtretman tehnoloških otpadnih voda, spaljivanje krutih otpadnih tvari u vlastitoj kotlovnici i proizvodnju toplinske energije za dobivanje tehnološke pare te primjenu unutrašnjih sustava za odzračivanje otpadnih plinova.

Privatizacijom uljare završio bi se proces rasprodaje poduzeća iz sastava IPK Osijeka, prehrambeno-poljoprivrednog kombinata koji je do 90-ih objedinjavao i usmjeravao primarnu proizvodnju i prehranu velikog dijela istočne Slavonije. (tportal.hr)