Tržnice, veletržnice kao i police trgovačkih lanaca pune su voća i povrća bez obzira na sezonu, a cijene su, kao što je poznato, svakakve samo ne povoljne.

cesnjakBacite li oko na Tisup, odnosno tržišni informacijski sustav u poljoprivredi koji ažurira Ministarstvo poljoprivrede, uvjerit ćete se da su cijene svih prehrambenih namirnica skočile u odnosu na prošle sezone, a primjerice voće i povrće je skuplje otprilike za trećinu u odnosu na prošle godine. Evo, primjerice, među rekorderima u poskupljenju je luk odnosno češnjak koji je 2008. godine u trgovinama koštao 10 kuna.

Sada mu je prosječna godišnja cijena u Hrvatskoj 26 kuna. Na tržnicama je situacija još ‘luđa’: prema Tisupu prošlog tjedna (podaci od 14. do 20. rujna) bijeli luk se na splitskom Pazaru prodavao za famoznih 40 kuna. Na zadarskoj tržnici mogao se naći za 25, a u Rovinju za rekordnih 45 kuna! O najtraženijem agrumu -limunu smo već pisali, uvozni košta i po 30 kuna po kilogramu, a domaći kada dospije na rod košta tek pet, šest kuna. U trgovinama se zna naći i 15 kuna, dok je prije nekoliko godina koštao tek koju kunu manje.

“Stanje u voćarstvu je općenito jako teško, i to već godinama, na što neprestano upozoravamo, no bez rezultata. Domaćeg voća je sve manje, otkupne cijene su nikakve, a prevladava uvoz. Cijene u trgovinama divljaju, a ispaštaju proizvođači koji nemaju hladnjače u kojima bi voće držali dulje vrijeme, pa su prisiljeni prodati ga odmah nakon berbe”, upozorava Željko Banjavčić, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice uz napomenu da su na skok cijena voća dosta utjecaje i jabuke. Zašto jabuke, pitamo ga.

“Lani je godina za jabuke bila jako loša, ove godine imali smo dosta suše, pa je i urod bio manji. Lani smo jabuke morali prodavati po kunu za kilogram, a računica je da bismo sa 1,70 kuna mogli pokriti troškove proizvodnje. Kada bi se voćari udružili, sve bi bilo lakše. Mi ne možemo zabraniti uvoz, ali bismo mogli forsirati izvoz. Potrebna su velika ulaganja najviše u hladnjače koje bi našim voćarima zaista dobro došle. Ovako se voće daje u otkup prilično jeftino jer ih nemamo gdje skladištiti. S druge strane veliki trgovci koriste situaciju, pa bezobrazno dižu cijene”, kaže nam Banjavčić. Ministarstvo poljoprivrede daje potpore voćarima, ali je riječ o nekih 350 eura po hektaru što je nedovoljan iznos. (slobodnadalmacija.hr)