Cijene pšenice na najvišoj razini u 14 godina

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače cijene robe snažno rastu i pšenica je u terminskim ugovorima samo u prošlom tjednu poskupjela više od 40 posto

Cijene pšenice snažno su porasle u ponedjeljak, dosegnuvši najvišu razinu u 14 godina zbog straha od poremećaja u opskrbi iz Ukrajine i Rusije, a trgovci ukazuju i na bojazni da bi neke europske zemlje mogle ograničiti izvoz.

Rusija i Ukrajina zajedno čine oko 29 posto svjetskog izvoza pšenice i 19 posto izvoza kukuruza, podsjeća Reuters.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače cijene robe snažno rastu i pšenica je u terminskim ugovorima samo u prošlom tjednu poskupjela više od 40 posto, najviše otkada se tom žitaricom počelo trgovati na financijskim tržištima.

U ponedjeljak dosegnula je najvišu razinu od ožujka 2008., od 12,60 dolara za četvrtinu bušela. Na čikaškoj burzi poskočila je u jutarnjoj trgovini 6,6 posto, na 12,53 dolara.

Kukuruz je u ponedjeljak poskupio 2,7 posto, na 7,75 dolara za četvrtinu bušela, a soja za 2,1 posto, na 16,95 dolara za polovinu bušela, Njihove su cijene sada na najvišoj razini od rujna 2012.

“Ne možemo očekivati obnovu izvoza pšenice i kukuruza iz Ukrajine i Rusije dok borbe u Ukrajini ne stanu”, objašnjava europski trgovac koji je želio ostati anoniman.

Ukrajinske su luke zatvorene, a trgovci zbog sankcija nerado trguju ruskom pšenicom pa kupci traže alternativne dobavljače. Potražnja za pšenicom iz Europske unije snažno je porasla u prošlom tjednu i taj bi se trend trebao nastaviti.

“Neočekivana navala na druge izvore nabave potaknula je bojazni da bi neke zemlje mogle ograničiti izvoz kako im inozemni kupci ne bi isprazili skladišta”, rekao je drugi trgovac.

Pojedini veliki uvoznici pak ne odustaju od pokušaja da je kupe, strahujući da će cijene nastaviti rasti, dodaje.

Bugarska vlada priopćila je da će povećati rezerve pšenice dok proizvođači strahuju od zabrane izvoza.

Mađarska je zbog poskupljenja već zabranila izvoz svih žitarica, napominje Reuters. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakHPK: Europa mora zaštititi svoju poljoprivredu
Sljedeći članakCijene hrane u veljači porasle gotovo za četvrtinu