Zbog niske stope inflacije u eurozoni u kombinaciji s jakim eurom ulagači se nadaju skoroj reakciji Europske središnje banke

Nastavak pada cijena u eurozoni, kojim je stopa inflacije pala na najnižu razinu od studenog 2009. godine potvrđen je danas, čime se nastavlja pritisak na Europsku središnju banku da intervenira.

Stopa inflacije u 18-članoj eurozoni je na godišnjoj razini u ožujku iznosila 0,5 posto, dok je u veljači ta stopa iznosila 0,7 posto, objavio je danas Eurostat. Najviše su porasle cijene duhana, usluge u restoranima i barovima, ali poskupjeli su i mlijeko, sir i jaja, dok su pale cijene loživog ulja, telekomunikacija i goriva.

Oštar pad cijena zabilježile su u ožujku Grčka i Cipar, sa stopama od 1,5 i 0,9 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

Stope inflacije u Austriji i Malti od 1,4 posto i 0,9 posto u Njemačkoj bile su među najvišima, ali i dalje ispod ciljane razine ECB-a, nešto manje od dva posto.

Tako je razina inflacije u eurozoni već šest uzastopnih mjeseci ispod jedan posto, “opasne zone” za Europsku središnju banku, čime se podgrijavaju špekulacije da će ECB morati intervenirati.

Iz ECB-a su već ranije poručili da su spremni koristiti nekonvencionalne metode u borbi za stabilnost cijena u eurozoni, ako se niska razina inflacije zadrži.

U subotu je guverner ECB-a Mario Draghi u Washingtonu izrazio zabrinutost oko presnažnog eura koji uvoz u eurozonu čini jeftinijim a ruši i cijene europskih dobara.

Istodobno, u Hrvatskoj je DZS objavio da su cijene u ožujku pale za 0,4 posto. (Banka.hr / Reuters)