pepsi-coca-cola-ftdPoznate kompanije izvijestile su javnost kako će promijeniti svoj uobičajeni recept pomoću kojeg postižu karamel boju pića i to zbog kalifornijskog zakona prema kojem pića na ambalaži moraju imati oznaku s razinom kancerogene opasnosti, piše Guardian.

Prema istraživanju Beverage Digesta Coca-Cola i Pepsi zauzimaju oko 90 posto gaziranih pića na tržištu, a Američko udruženje proizvođača bezalkoholnih pića izjavilo je da će njihove tvrtke nastaviti koristiti karamel boju u nekim proizvodima, no u Kaliforniji će zbog promjene zakona morati izmijeniti recept.

Naveli su kako kupci neće primijetiti nikakvu razliku u proizvodima te da nema straha za bilo kakve zdravstvene probleme. U priopćenju je predstavnik iz Coca-Cole rekao kako je, radi smanjenja kemikalije 4-methelimidazola, potrebno izmijeniti neke proizvodne procese.

U veljači je Centar za znanost u svrhu javnog interesa podnio peticiju Američkoj agenciji za hranu i lijekove da zabrani uporabu karamel boje koja sadrži amonijaksulfide. Glasnogovornik Agencije naveo je kako će ozbiljno razmotriti zahtjev, ali napomenuo je i kako bi potrošači trebali popiti oko 100 limenki da bi u organizmu postigli razinu amonijaksulfida koja bi mogla uzrokovati karcinom. (Poslovni dnevnik)