Čokoladni proizvodi – Promocije sa značajnim, ali padajućim udjelom

U okviru ove grupe kategorija ukupno je 37,6% vrijednosne prodaje proizišlo od prodaje putem cjenovnih akcija ili promotivnih pakiranja, što čini smanjenje udjela promotivne prodaje od 1,5 postotna boda.

Grupa kategorija čokoladnih proizvoda uključuje: čokolade (table), vafle, praline, male čokolade, čokoladne namaze, čokolade za kuhanje i čokoladne figurice.

Prodaja čokoladnih proizvoda u 2022. godini vrijednosno je povećana za 7,7%, dok je količinski zabilježila pad od 2,8%. Najveći udio u količinskoj i vrijednosnoj prodaji u okviru čokoladnih proizvoda u 2022. godini zabilježile su čokolade s 30,1% količinskog i 30,6% vrijednosnog udjela.

U okviru ove grupe kategorija u 2022. godini ukupno je 37,6% vrijednosne prodaje proizišlo od prodaje putem cjenovnih akcija ili promotivnih pakiranja, što čini smanjenje udjela promotivne prodaje od 1,5 postotna boda.

Najveći rast prodaje putem promocija u 2022. u odnosu na prethodnu godinu zabilježen je u kategoriji čokoladnih figurica i to od 8,7%. Sve ostale kategorije zabilježile su pad udjela prodaje putem promocija u 2022. godini. Najveći pad prodaje putem promocija u odnosu na prethodnu godinu u iznosu od 3,7% zabilježila je kategorija čokolada za kuhanje, a zatim slijede čokoladni namazi s 3%, čokolade s 1,9%, vafli s 1,5%, male čokolade s 1,3% i praline s 0,1%.

Izvor: NielsenIQ ScanTrack podaci temelje se na skeniranim tjednim podacima ključnih trgovaca iz NielsenIQ panela maloprodaje (hiper/supermarketi, trgovine mješovitom robom, drogerije, kiosci i benzinske postaje; bez diskontera). Pod promocijama se podrazumijevaju cjenovne akcije uz minimalno 5% popusta i u trajanju do pet tjedana (Temporary Price Reduction) te promotivna pakiranja kao što su gratis volumen pakiranja (Bonus Pack) i pakiranja s tvornički sniženom cijenom (Price Reduction). Gratis volumen pakiranja i pakiranja sa sniženom cijenom moraju imati zasebne EAN kodove.

Prema strukturi promocija na prodajnom mjestu, cjenovne akcije čine 99,3% ukupne promotivne prodaje, dok posebna promotivna pakiranja zauzimaju svega 0,7%. U odnosu na 2021. godinu, vrijednosna prodaja na cjenovnim akcijama zabilježila je rast od 3,9%, a prodaja promotivnih pakiranja istodobno je ostvarila pad od 31,5%.

Prethodni članakPodravkine krem juhe od sada u ambalaži manjih dimenzija
Sljedeći članakKandi White i Nougat Magic – slatka eksplozija okusa