Kod svih zaposlenika kontinuirano razvijamo osjećaj pripadnosti dajući im do znanja koliko su bitni za kompaniju jer smatramo da jedino zadovoljan djelatnik može svoju pozitivnu energiju prenijeti na potrošače i navesti ih da se vrate i ponove kupnju, navodi Daliborka Kranjčić, članica Upravnog odbora i glavna izvršna direktorica tvrtke KTC d.d.

Kroz sve ove godine poslovanja jedna od naših najvećih prednosti je redovno plaćanje obveza zbog čega slovimo kao jedan od najurednijih platiša na tržištu, ističe Kranjčić.

S poslovanjem ste započeli 1994. godine. Možete li se ukratko osvrnuti na protekla dva desetljeća vašega poslovanja te nam približiti koje su glavne djelatnosti tvrtke?
Da, KTC d.d. djeluje na hrvatskom tržištu već više od 20 godina, a 2014. je protekla u obilježavanju te obljetnice.

Od samih početaka pa sve do danas osnovna ideja bila je zadovoljiti potrošača, maksimalno podržati domaću proizvodnju i brinuti se o zaposlenicima kao članovima obitelji. A njih danas imamo 1.100.

Kako bismo sve to ostvarili u praksi, trudimo se u svakom trenutku imati cjenovno konkurentnu robu provjerene kvalitete, osigurati kontinuitet, pratiti novitete i trendove na tržištu, proizvođačima i dobavljačima osigurati mjesto na polici i dakako redovito plaćati svoje obveze, što je kroz sve ove godine jedna od naših najvećih prednosti jer slovimo kao jedan od najurednijih platiša na tržištu. I na kraju, ali sigurno ne najmanje bitno, želim istaknuti brigu o zaposlenicima.

U 20 godina poslovanja kod svih zaposlenika kontinuirano razvijamo osjećaj pripadnosti dajući im do znanja koliko su bitni za kompaniju.

lead1Smatramo da jedino zadovoljan zaposlenik može svoju pozitivnu energiju prenijeti na potrošače i navesti ih da se vrate i ponove kupnju.

Za svoj rad zaposlenici su kroz osobni dohodak motivirani pri čemu su njihova primanja svih ovih godina bila isplaćena do 15. u mjesecu, nikada ni dana kasnije, a prosječna neto plaća u 2014. iznosila je 4.908 kn. Fluktuacija naših zaposlenika je minimalna, a najveće zadovoljstvo pruža činjenica što danas zapošljavamo i njihovu djecu.

Koliko dućana danas imate, u kojim sve županijama poslujete te kako su strukturirani formati prodavaonica odnosno koju sve dodatnu ponudu ovi objekti nude svojim kupcima?
Od samih početaka osnovna djelatnost bila je trgovina i ugostiteljstvo. Kroz godine poslovanje smo proširili na benzinske postaje, poljoprivredne ljekarne i vlastitu plasteničku proizvodnju povrća.

Cilj je bio omogućiti potrošaču, koji je ograničen raspoloživim vremenom, da na istom mjestu zadovolji što je moguće više svojih potreba. Danas smo prisutni u deset županija. Imamo dva trgovačka centra, 20 supermarketa, tri hipermarketa, pet manjih trgovina specijaliziranih ponuda, sedam benzinskih postaja, 17 restorana i tri caffe bara.

Uz to, u portfelju se nalazi i 19 poljoprivrednih ljekarni, a njih čak sedam otvorili smo u prvom kvartalu ove godine. Na jadranskoj obali, u Baškoj Vodi i Makarskoj, imamo tri hotela. U sastavu križevačkog trgovačkog centra također je jedan hotel, a manje smještajne kapacitete imamo još u Virovitici i u Sokolovcu u sastavu lovišta Polum koje je u višegodišnjem zakupu tvrtke.

Krajem prošle godine ušli ste i na tržište Grada Zagreba otvorenjem hipermarketa u Sesvetama i supermarketa u Velikoj Gorici. Kako ste zasad zadovoljni poslovanjem ovoga objekta te kakva su vam očekivanja i daljnji planovi na zahtjevnom zagrebačkom tržištu?
Da, koncem prošle godine proširili smo poslovanje uzimanjem Mercatorovih objekata u najam i to u Sesvetama, Karlovcu i Velikoj Gorici.

lead2Budući da je za nas ovo iskorak na nova područja, čime smo izašli iz okvira regionalnog lanca kakvim su nas do sada percipirali na tržištu, svjesni smo da ćemo morati uložiti dodatni napor prvenstveno na području marketinga kako bi nas potrošači prepoznali, došli u naš prostor i uvjerivši se u kvalitetu postali vjerni potrošači.

Sigurni smo u to da imamo kvalitetu i cijenu te ne sumnjamo u naš uspjeh. Prihod i broj potrošača raste iz mjeseca u mjesec i pokazuje nam da smo na dobrom putu.

Osim navedenih prodajnih objekata, u travnju ove godine otvorili smo supermarket u centru Čakovca, također uzevši prostor u najam. Što se tiče daljnjih planova, ništa nije isključeno.

Nedavno objavljeni podaci poslovanja za 2014. pokazuju da je iza KTC-a vrlo uspješna godina te da ste na pragu liste od 10 najvećih maloprodajnih tvrtki u Hrvatskoj. Koliko su vam iznosili prihodi i dobit u 2014. godini te kako ste zadovoljni ostvarenim rezultatima?
U prošloj godini ostvarili smo prihod od 1,16 milijardi kuna što je za šest posto više u odnosu na 2013. godinu. Bruto dobit pritom je ostvarena u visini od 32 milijuna kuna ili za 27 posto više nego u prethodnoj godini.

DSC_8161 (Large)S obzirom na tržišne uvjete, okruženje, konkurenciju i opću gospodarsku situaciju, s rezultatom smo više nego zadovoljni naročito kada smo i u prvom kvartalu ove godine uspjeli zadržati trend rasta prihoda od 14 posto i pritom uz ulaganja zadržali i planiranu dobit.

Možete li nam reći nešto više o svom asortimanu? Koliki je udio domaće, a koliki uvozne robe, te na koji način organizirate proizvodnju vlastite trgovačke marke?
Jedan od naših najjačih aduta u poslovanju oduvijek je bila širina asortimana s naglaskom na domaću proizvodnju.

lead3Svi naši domaći proizvođači vrlo često su sve nove proizvode ulistavali upravo na police KTC-a među prvima na tržištu. Tu smo im bili maksimalna podrška. Naravno da smo uz artikle domaćih proizvođača u ponudi imali i sve svjetske brendove bez kojih se ne može biti konkurentan.

Što se tiče vlastite trgovačke marke, KTC je prvi trgovački lanac koji je imao vlastitu marku te jedini koji je taj segment razvio još na samom početku poslovanja, ali je i vrlo brzo odustao od tog koncepta.

Nikada nismo bili pobornici stavljanja na policu robe upitne kvalitete pod svaku cijenu, a kod trgovačke marke teško je definirati granicu kod koje kvaliteta dolazi u pitanje zbog cijene. I danas stojimo kod stava da nismo pogriješili u toj odluci.

Naši potrošači znaju koji asortiman i koja se kvaliteta robe nudi na našim policama i nikada to nismo osjetili kao naš nedostatak, već baš naprotiv – kao prednost.

S obzirom na to da je u vrijeme krize vjernost kupaca tim više dobila na važnosti, na koji način je organiziran vaš loyalty program KTC klub vjernosti, koliko ima članova te koje pogodnosti nudi kupcima?
S projektom KTC kuba vjernosti započeli smo 2012. godine. Motiv nam je bio nagraditi visoku lojalnost naših potrošača. Danas klub broji blizu 140 tisuća članova i iz dana u dan raste. U ove gotovo četiri godine uspjeli smo postići ono najvažnije – komunikaciju s kupcima.

Dnevno nam se javljaju zadovoljni potrošači vezano za korištenje brojnih pogodnosti koje im pripremamo. Tako su svaki mjesec u ponudi nove mogućnosti korištenja sakupljenih bodova – od raznih poklona (majice, kape, kišobrani) pa do posebnih pogodnosti kupnje uz velike popuste i od 50 posto na pojedinim proizvodima.

To su pogodnosti koje mogu koristiti samo članovi KTC kluba vjernosti koji s nestrpljenjem očekuju svaku novu ponudu.

lead4I naši dobavljači prepoznali su značaj ovog projekta tako da su njihovi proizvodi i cijene uvijek vrlo atraktivni. Bodovi se mogu sakupljati u svim super/hipermarketima, trgovačkim centrima, specijaliziranim prodavaonicama, benzinskim postajama i ugostiteljskim objektima.

Jedna od najvećih prednosti našeg kluba vjernosti je što se bodovi ne brišu, odnosno, kako mi to volimo interno komentirati, “nemaju rok trajanja”. Lojalnost gradimo tradicionalno i putem organiziranja raznih nagradnih igara. Tako smo prošle godine nagradili naše kupce s nagradnom igrom u kojoj je fond nagrada bio vrijedan čak milijun kuna. I dalje nastavljamo u tom pravcu.

Lani ste otvorili još jedan plastenički kompleks u Virovitici vrijedan 4,5 milijuna kuna. Kako ste se odlučili na taj korak, kolika vam je ukupna godišnja proizvodnja te koje sve poljoprivredne kulture proizvodite pod okriljem vlastite tvrtke?
Uz trgovinu i ugostiteljstvo te širenje djelatnosti na benzinske postaje i poljoljekarne, naročito smo ponosni na pokretanje vlastite plasteničke proizvodnje. Sama ideja je produkt velike ljubavi vlasnika KTC-a Ivana Katavića prema poljoprivredi i želja da se potrošaču ponudi svježa roba visoke kvalitete te poznatog i provjerenog porijekla.

Prvi plastenik izgrađen je u Križevcima gdje je razvijena proizvodnja na tlu, a drugi u Virovitici s hidroponskim uzgojem. Danas većinu proizvodnje predstavlja uzgoj rajčice, ali ima tu i ostalih kultura kao što su krastavci, paprika i salata.

Ove godine planiramo proizvesti 200 tona rajčice i oko 150 tona ostalih kultura. Sve tako uzgojeno povrće plasiramo kroz vlastitu mrežu te su ovi proizvodi izuzetno dobro prihvaćeni od strane naših potrošača koji u mnoštvu ponude robe raznih izvora pozdravljaju domaći uzgoj i proizvodnju.

lead5S razvojem vlastite proizvodnje nastavljamo i dalje pa je tako trenutno u pripremi projekt s kojim se planiramo natjecati za sredstva iz europskih fondova. Uz vlastitu poljoprivrednu proizvodnju tvrtka od samih početaka poslovanja njeguje i kooperativni odnos sa selom.

Tako smo u 2014. godini u kooperativnoj proizvodnji ugovorili i realizirali proizvodnju oko 3.000 tona raznih kultura voća i povrća s više od 200 kooperanata.

U periodu od 2006. do 2008. godine u Republici Srbiji otvorili ste pet trgovačkih centara koji se sastoje od supermarketa, velikog restorana i benzinske postaje. Kako se od tada razvilo poslovanje na ovom susjednom tržištu?
Jedan od osnovnih motiva izlaska na tržište Srbije 2006. godine bio je plasman roba hrvatskih proizvođača. Otvorili smo u kratkom roku pet moderno opremljenih supermarketa u sklopu kojih je poslovao i restoran, benzinska postaja i autopraonica – sve na području Vojvodine.

ktc zgrada-upravaDo trenutka globalne svjetske krize 2009. godine rezultati su bili zadovoljavajući. Drastičnim padom kupovne moći i općenito padom tržišta maloprodaje prihodi koje smo ostvarivali nisu omogućavali pozitivan rezultat. Tako je 2013. godine vlasnik donio odluku o povlačenju kako se tamošnje poslovanje ne bi negativno odrazilo na poslovni rezultat na domaćem tržištu.

Danas se potvrđuje kako je ta odluka bila ispravna. Tržište Vojvodine, a posebno ostalih područja Republike Srbije, nije stabilno niti danas. Nakon zatvaranja tih objekata sve naše resurse i snagu fokusirali smo na razvoj na domaćem tržištu.

Kakvi su vam planovi za budućnost? Planirate li daljnje širenje poslovanja, povećanje broja prodavaonica i druge investicije?
Tijekom 2015. godine nastavljamo sa širenjem poslovanja u svim segmentima. Upravo je pri kraju ishođenje dokumentacije za benzinske postaje u sastavu naših robnih centara u Požegi i Zaboku.

Imamo prostor u Daruvaru predviđen za supermarket, razmišljamo o proširenju supermarketa u Đurđevcu na postojećem objektu, a interesantno nam je i Grubišno polje gdje lokalna samouprava želi upravo nas. Jednom riječju – ne stajemo – već po uhodanom modelu s provjerenim kadrom i lojalnim potrošačima nastavljamo dalje unapređivati naše poslovanje.