Damir Aščić – Savez udruga malih trgovaca Republike Hrvatske

Teško je prognozirati promete za ovu godinu jer je još uvijek previše nepoznanica vezano uz pandemiju koronavirusa, njen tijek i trajanje, a slijedom toga nezahvalno je kalkulirati i u kolikoj će se to mjeri odraziti na globalnu ekonomiju, pa tako i na naš BDP, a s tim i na kupovnu moć naših građana, zaključuje Damir Aščić, predsjednik Saveza udruga malih trgovaca Republike Hrvatske

Damir Aščić predsjednik je Saveza udruga malih trgovca Republike Hrvatske (SUMT). On ističe kako Savez zastupa interese gotovo 70 posto malih trgovaca u Hrvatskoj, a kao njegov osnovni cilj navodi podizanje uvjeta poslovanja svojih članica na što višu i kvalitetniju razinu te im osigurati mjesto i poštovanje na području trgovine i gospodarstva koje zaslužuju. Riječ je o čovjeku i gospodarstveniku bogatog iskustva, koji je u trgovačkoj struci prisutan gotovo 25 godina. Ujedno je predsjednik regionalne Udruge trgovaca Slavonije i Baranje, članice SUMT-a, te vlasnik Aska trgovine, s 40-ak prodajnih mjesta diljem Slavonije i Baranje.

Razgovarala: Anita Alimanović, anita@jatrgovac.hr

Kao Savez bilježite godišnji promet od 1,8 milijardi kuna. Što mislite kakav će biti promet u ovoj godini s obzirom na pojavu pandemije uzrokovane koronavirusom? Kakav promet bilježite od pojave pandemije? Jesu li rezultati poslovanja zadovoljavajući?
Savez udruga malih trgovaca Republike Hrvatske u 2019. godini ostvario je ukupan promet nešto manji od 1,8 milijardi kuna, dok je u prvom kvartalu 2020. zabilježeno povećanje prometa, naročito u ruralnim područjima gdje pojedini naši članovi imaju prodajna mjesta. Nažalost, to povećanje prometa zabilježeno je samo u dva do tri tjedna trećeg mjeseca, dok je četvrti mjesec na razini prošle godine. Dio članstva rezultatima je zadovoljan, dok je kod većine prisutan oprez vezan uz buduće poslovanje zbog izvjesnog pada BDP-a, kao i izgledno izgubljene turističke sezone gdje će članovi naših dviju Udruga koje se nalaze u Dalmaciji te Istri i na Kvarneru značajno osjetiti pad prometa.

Teško je prognozirati promete za ovu godinu jer je još uvijek previše nepoznanica vezano uz pandemiju koronavirusa, njen tijek i trajanje, a slijedom toga nezahvalno je kalkulirati u kolikoj će se to mjeri odraziti na globalnu ekonomiju, pa tako i na naš BDP, a s tim i na kupovnu moć naših građana.

Od pojave koronavirusa jesu li se kupci odlučili više koristiti manje trgovine nego velike trgovačke lance?
Pandemija je uzrokovala značajno smanjenje kretanja naših kupaca gdje su im naša, kako ih mi zovemo, kvartovska prodajna mjesta, omogućila da ostvare kupovinu uz manji zdravstveni rizik.

Sa zadovoljstvom mogu reći, temeljem informacija članica te iz osobnog iskustva, kako veliko zadovoljstvo naših kupaca uslugom, cijenama te uslužnošću trgovaca daje nadu da bi se ovaj trend brojnijeg odlaska u naša prodajna mjesta nego prije pandemije, mogao i ubuduće nastaviti u većem obujmu.

SUMT se zalaže za ukidanje rada nedjeljom, ali isključivo zakonskom regulativom koja bi zabranila rad apsolutno svim pravnim subjektima

Problem pak predstavlja struktura prodaje, gdje se naši kupci u krizna vremena odlučuju za osnovnije artikle, što znači da se prodaje asortiman roba na kojima trgovci imaju manju maržu. Time se posljedično stvara problem s dijelom asortimana koji ima manji obrtaj u odnosu na protekle periode, a samim tim i zaliha koja opterećuju redovno poslovanje.

Potrebno je i ovom prigodom još jednom naglasiti zaista nesebično, odgovorno i hrabro ponašanje svih naših zaposlenica i zaposlenika, na čemu im i ovom prilikom zahvaljujem, a koje nama poduzetnicima daje vjeru da možemo prebroditi svaku krizu, pa tako i ovu.

HOK je na tri mjeseca oslobodio sve obrtnike od plaćanja komorskog doprinosa. Što to znači, koliko će to pomoći obrtnicima? Jesu li tri mjeseca dovoljna?
U svakom slučaju želim zahvaliti HOK-u na pomoći jer nas oslobađa komorskog doprinosa na taj period. Isto smo tako svi svjesni da ova kriza nažalost neće trajati samo taj period za koji smo oslobođeni nego puno duže, te očekujemo da se takva vrsta davanja ukine do daljnjega, odnosno do izlaska iz krize uzrokovane pandemijom.

Pod okriljem naše robne marke HIT svaki domaći proizvođač ima prigodu plasirati svoje proizvode i usluge u prodajna mjesta SUMT-a

Nadalje, problem je u više od 200 parafiskalnih nameta koji poduzetnicima, pa tako i našim članovima, ograničavaju i poskupljuju rad i uspješno djelovanje. Nadam se da će Vlada prepoznati i uz pozitivne mjere koje su uvedene, iskoristiti ovu globalno nepovoljnu situaciju i osloboditi poduzetnike svih nepotrebnih nameta. Što se tiče pomoći, smatram da je svaka pomoć našim poduzetnicima dobrodošla, svi bi trebali razmišljati na isti način – a to je kako uspješno prebroditi ovu krizu.

Kakav je položaj malih trgovaca u slučaju da dođe do drugog vala zaraze koronavirusom? U kojoj mjeri su se sada učvrstile veze između domaćih proizvođača i malih trgovaca?
SUMT razmišlja i o mogućnosti da dođe do drugog vala epidemije, gdje će se ojačan iskustvom znati postaviti, te uz naše partnere, nacionalne i lokalne domaće proizvođače, ostvariti zajedničke ciljeve. Glavni cilj je produbiti i učvrstiti međusobno otvoreni i partnerski odnos te ga iskoristiti za prodaju i distribuciju robe koja dolazi iz hrvatske proizvodnje. Također zajednički radimo i na proširenju asortimana roba naših proizvođača, a uz naše sugestije dolazimo i do kvalitetnije ponude.

Konkretno, veći broj naših članova ima ugovor za dostavu robe s našim hrvatskim OPG-ovima i proizvođačima i uz naš projekt robne marke HIT svaki domaći proizvođač ima prigodu plasirati svoje proizvode i usluge u prodajna mjesta SUMT-a.

Istovremeno smo započeli pregovore s predsjednikom SUS-a (Središnji savez udruga uzgajivača svinja Hrvatske), Goranom Jančom, za izradu robne marke SUMT-a u kategoriji mesa i mesnih prerađevina. Ovom prigodom mogu navesti osobno pozitivno iskustvo s predsjednikom SUS-a i njegovim OPG-om oko plasiranja svježih mesnih proizvoda u naša prodajna mjesta, gdje kupcima pod povoljnim uvjetima omogućujemo kupnju svježeg domaćeg mesa i mesnih prerađevina.

Aktualiziralo se pitanje o regulaciji rada trgovina nedjeljom. Po Vašem mišljenju, kako bi se trebao regulirati rad trgovina nedjeljom? Trebaju li se trgovine zatvoriti? Donese li se takav zakon, kako će se zabrana rada nedjeljom odraziti na male trgovce? Hoće li imati negativan utjecaj na promet i poslovanje?
Ovisno o regionalnoj prisutnosti naših članova, udio u prometu rada nedjeljom čini između 4 i 7 posto prometa, dok je našim članicama koje imaju prodajna mjesta na otocima on u sezoni i nešto veći. Nitko tko poznaje poslovanje trgovine neće zanemariti taj udio u prodaji naših članova, maržu koja se ostvari u poslovanju nedjeljom, te ogroman značaj u sezonskom poslovanju naših članica.

Stav je SUMT-a kako problem rada trgovina nedjeljom treba riješiti dugoročno, donošenjem odgovarajućih propisa kojima će se predvidjeti jednaki uvjeti za sve, a čime bi se osiguralo pošteno tržišno natjecanje. Trenutno smo svjedoci da neki pravni subjekti imaju prednost poslovanja nedjeljom u odnosu na druge, (npr. pekarnice, kiosci i benzinske postaje) koji šire asortiman te se sve više pretvaraju u klasične maloprodajne objekte, a samim time su privilegirani na tržištu, što čini nepošteno tržišno natjecanje.

Savez sa svojih 360 pravnih subjekata, 700 prodajnih mjesta i 2500 zaposlenika ostvaruje godišnji promet od 1,8 milijardi kuna

Smatram kako će se zajednički konsenzus oko rada nedjeljom vrlo teško postići, jer će se svim trgovcima odraziti na poslovanje. Ako se takav zakon i donese, onda je stav SUMT-a da jesmo za ukidanje rada nedjeljom, ali isključivo zakonskom regulativom koja bi zabranila rad apsolutno svim pravnim subjektima.

Savez je na kraju ožujka 2019. godine okupio 276 poslovnih subjekata, broj zaposlenih tada je premašio 1.800 radnika. Danas su te brojke puno veće. Koliko točno imate članica s koliko trgovina i zaposlenika? Koje su prednosti uključivanja u Savez za male trgovce?
Savez kontinuirano raste od 2015. godine i priključenjem Udruge trgovaca Slavonije i Baranje postojećim udrugama u Savezu. Na taj je način Savez dobio kvalitetnije pregovaračke pozicije kroz brojnije članstvo, kao i više prometa, što je rezultiralo boljim uvjetima za članove od strane naših partnera dobavljača. U prošloj godini SUMT-u se priključila i Udruga malih trgovaca Splitsko-dalmatinske županije te veliki dio neovisnih trgovaca iz Istarske županije.

Trenutno Savez ima 360 pravnih subjekata sa 700 prodajnih mjesta te 2.500 zaposlenika. Ostvarujemo godišnji promet od 1,8 milijardi kuna te s ponosom mogu istaknuti kako imamo naše članove u 15 županija, čime je praktično pokriven prostor cijele Republike Hrvatske, od krajnjeg istoka Slavonije i Baranje, preko središnje i sjeverozapadne Hrvatske, Istre i Hrvatskog primorja pa sve do Dalmacije.

Također smo prepoznati i od većine neovisnih trgovaca koji su bili nepovjerljivi prema nekoj vrsti udruživanja, a kojima je SUMT pružio ruku, neovisno o snazi pojedinog člana. Teško je ovom prigodom i u kratko nabrojati sve prednosti uključivanja u Savez. One su ogromne i višestruke, a usmjerene su na naš “core business”, kao i na područja koja nisu osnovna djelatnost naših članova.

Savez svojim članovima omogućuje povoljniju nabavu robe kod većine nacionalnih dobavljača, distributera i veleprodaja. Također, SUMT svojim članovima, s ugovorima s našim dobavljačima energenata nudi povoljnije uvjete nabave goriva, električne energije, plina i raznih usluga koje traže razni propisi za uredno poslovanje.

Istodobno, u dogovoru s bankama omogućujemo povoljnije bankarske usluge i kartično poslovanje, gdje naši članovi ostvaruju znatne uštede uz jednostavnije i brže poslovanje. Uz savjetodavne usluge na operativnoj razini, Upravni odbor SUMT-a svakodnevno je na usluzi svim našim članovima.

Uskoro ćete proslaviti 11 godina djelovanja Saveza. Što biste istaknuli kao najveće postignuće u tim godinama te koji su budući planovi Saveza?
Prošla godišnjica bila jubilarna, gdje smo uz naše članove i partnere dobavljače primjereno proslavili i podijelili nagrade zaslužnima za uspjeh SUMT-a nakon deset godina djelovanja. Na tom se skupu mogla iščitati pozitivna energija, nazvao bih to sinergijom naših članova i dobavljača, kao i veliko zajedništvo svih naših Udruga. Stoga bih kao najveći doseg i na prvo mjesto stavio to zajedništvo, kako naših Udruga, tako i članova Upravnog i Nadzornog odbora, jer bez toga Savez ne bi ni postojao.

Planovi Saveza kratkoročno su usmjereni na dobivanje još kvalitetnijih uvjeta za naše članove kao i na pregovore s dobavljačima s kojima nemamo suradnju na razini SUMT-a. Dugoročni je plan još jače zajedničko djelovanje SUMT-a unutar sebe na informacijskom i informatičkom planu, kao i zajedničko brendiranje te prepoznatljivost Saveza u poslovnom okružju i kod naših kupaca. Pokrenuli smo projekt privatne robne marke pod nazivom HIT, gdje nam je cilj omogućiti našim kupcima kupnju robe s najboljim omjerom cijene i kvalitete.

Također, radimo na dodatnom djelovanju Saveza u zakonodavnom te medijskom prostoru, gdje bi naši članovi direktno i indirektno odlučivali o svojoj sudbini kroz upravna tijela Saveza i mene kao predsjednika.

Vaš mandat na čelu Saveza traje do 2023. godine. Koji Vam je najvažniji cilj? Kako vidite poslovanje za ovu godinu?
Poslovanje u 2020. godini bit će izazovno, što ne treba posebno naglašavati. Smatram uspjehom ako ovu godinu završimo na razini prometa prošle godine ili nešto ispod toga. Za naše članove koji imaju objekte koji ovise o turističkoj sezoni, rezultat će nažalost vjerojatno biti u minusu u odnosu na 2019. godinu. Većina naših članova su iskusni trgovci koji su svojim dugogodišnjem djelovanjem dokazali da se uspješno nose s problemima, tako da ćemo svi zajedno uz pomoć Saveza preživjeti i ovu godinu, za koju nemamo dobra očekivanja.
Program djelovanja u narednom razdoblju podijeljen je u 10 programskih točaka, a među ostalim uključuje ostvarivanje još povoljnijih uvjeta kod naših postojećih partnera dobavljača, suradnju s novim dobavljačima, razvoj robne marke, informatičko povezivanje, suradnju s hrvatskim proizvođačima.

Upravni i Nadzorni odbor Saveza svakodnevno koordinira članstvom i na operativnoj razini uspijevamo čak i u ovoj epidemiološko teškoj situaciji, preko različitih sredstava telekomunikacija odrađivati potrebne poslove, zadatke i ugovore s dobavljačima.

Ipak, kao najvažniji cilj svakako bih naveo još čvršće povezivanje članstva jer bez takvog zajedništva teško postižemo zadane ciljeve. Na kraju želim u ime Upravnog i Nadzornog odbora zahvaliti članstvu na podršci i radu te ih ovim putem uvjeravam kako nećemo iznevjeriti njihova očekivanja.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakPopuštaju mjere i za vozače u međunarodnom prometu
Sljedeći članakPoduzetnici očekuju naglu recesiju i dug oporavak ekonomije