Francuska prehrambena grupacija Danone u zadnjem je prošlogodišnjem kvartalu ostvarila prodaju koja je nadmašila očekivanja unatoč izazovnim tržišnim uvjetima i rastućoj inflaciji, a njen glavni izvršni direktor Antoine de Saint-Affrique najavljuje kako je pred kompanijom još dosta posla. Dodao je kako će investitori morati pričekati do 8. ožujka kako bi bili upoznati s detaljima ovogodišnje, ali i srednjoročne strategije, prenosi portal www.esmmagazine.com.

Francuska kompanija, najveći svjetski proizvođač jogurta, objavila je kako je njena like-for-like prodaja u 2021. porasla 3,4 posto, što je neznatno iznad predviđanja analitičara.

Godišnji rezultat reflektira ubrzani rast prodaje od 6,7 posto ostvaren u četvrtom kvartalu, čemu su pridonijela sva tri segmenta poslovanja.

“Ispunili smo svoju obavezu povratka profitabilnom rastu u drugom polugodištu u kojem je ostvarena stalna operativna marža od 13,7 posto. To je omogućio snažan fokus na izvršenje i povećanje produktivnosti, proaktivni pristup određivanju cijena i disciplinirana implementacija programa Local First”, istaknuo je de Saint-Affrique.

Operativna marža kompanije u 2021. pala je za 30 postotnih bodova na 13,7 posto prodaje, što je u skladu s najavama iz kompanije i očekivanjima analitičara.

Kompanije iz sektora robe široke potrošnje bore se s rastućim troškovima sirovina, energije, transporta i rada. Danoneov konkurent Unilever nedavno je najavio pad marži buduće da se bori s rastom cijena kako bi nadoknadio dodatne troškove.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!